SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Kırım Tatarlarının durumu, Sovyetler döneminden bile kötü

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2022 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2022 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Kırım Tatarlarının durumu, Sovyetler döneminden bile kötü

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türk basınına verdiği röportajda, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya yönelik aralıksız süren işgal saldırıları ile ilgili gündemi ele aldı. Kırımoğlu, Rusya'nın Ukrayna'dan bugüne kadar süren haklı direnişi beklemediğini, Rusya ile Ukrayna arasında yapılan müzakerelerden de umutlu olmadığını ifade etti. Kırım Tatarlarının Rus işgal şartları altındaki durumunun Sovyetler döneminden bile daha kötü olduğunu vurgulayan milli lider, ayrıca Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteğine ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye’nin Ukrayna’da çok yüksek bir itibarı ve otoritesi var." ifadelerine yer verdi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Hürriyet gazetesinden Musa Kesler'e verdiği röportajda, Rusya'nın iki haftayı aşkın bir süredir Ukrayna'ya yönelik işgalci saldırılarını ve sürece dair gelişmeleri değerlendirdi. Sorulması üzerine müzakerelerden olumlu sonuç beklemediğini ifade eden Kırımoğlu, şunları kaydetti:

"Ukrayna-Belarus sınırındaki görüşmelerde kendi şartlarını söylediler. Hiç kabul edilebilecek şeyler değildi. Kırım’ın Rus toprağı olduğunun kabulünü ve kurdukları kukla Lugansk ile Donesk Cumhuriyetleri’ni Ukrayna’nın tanımasını istediler. NATO ve AB’ye girme niyetinden vazgeçin, silahları da bırakın diyorlar. Yani bizi tamamen teslim almak istiyorlar. Biz de ‘O konuları müzakere etmeyelim, ateşkesi konuşalım’ dedik. Çünkü siviller ölüyor. ‘Ateşkes size lazım, çünkü Kiev sokaklarında yüzlerce cesediniz yatıyor’ dedik. Onlar da kabul etmedi."

"RUSYA, KORİDORLARI SİVİLLERİN TAHLİYESİ SIRASINDA BOMBALIYOR!"

Rusya'nın bombardımanları dolayısıyla can güvenlikleri tehlikede olan Ukrayna'daki sivillerin tahliyesi için açılan koridorlara dair Kırımoğlu, "Siviller için koridorlar açıldı ancak insanlar geçmeye başlayınca (Rus işgalciler) ateş açıyorlar. Anladığıma göre Belarus ve Rusya tarafına koridor açıyorlar ama insanlar o tarafa gitmek istemiyor. Ukrayna tarafına giden sivillere de ateş ediyorlar." dedi.

"MÜZAKERELER BELARUS'TA OLMAMALIYDI"

Kırımoğlu, işgal saldırılarını sürdüren Rusya ile müzakerelere ve Ukrayna heyetine ilişkin ise Belarus’taki görüşmede Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov'un da yer aldığını belirtti. Kırımoğlu, Rusya'nın şartlarını işaret ederek görüşmelere gitmenin anlamı olmadığını ifade etti. "Aslında bize ateş açan bir ülkenin (Belarus) toprağında bu müzakereleri yapmak zaten mantıksız." diyen Kırımoğlu, "Büyük ihtimalle sonraki görüşmelere katılmayacak. Belarus’ta olmamalıydı." diye ekledi.

UKRAYNA HAVA SAHASININ KAPATILMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Ukrayna hava sahasının kapatılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, "Çünkü bizi havadan vuruyorlar ve biz çaresiz kalıyoruz. En büyük ihtiyacımız bu. Uzun süreli bir direnişe ve yaptırımlara Rus ekonomisinin dayanabilmesi mümkün değil." ifadelerini kullandı.

KIRIMOĞLU: RUSLAR BÖYLE BİR DİRENİŞ BEKLEMİYORDU

Ukrayna halkının Rus işgaline karşı direnişinde kararlı olduğunun altını çizen Kırımoğlu, "Ruslar böyle bir direniş beklemiyorlardı. Etnik Rusların onları çiçeklerle karşılayacaklarını düşünüyorlardı. Ama öyle olmadı tabii. Açtıkları koridordan Rusya bölgesine bile giden etnik Rus yok. Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ın desteği yüzde 80’lere çıktı." diye konuştu.

"SOVYET DÖNEMİ HİÇ OLMAZSA MUTFAKTA KONUŞABİLİYORDUK"

Rus işgali altındaki Kırım'da bulunan Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin de bilgi veren milli lider Kırımoğlu, şunları dile getirdi:

"Kırım şimdi kapalı. Kırım’dan bu tarafa geliş yok. Kırım’daki gençlerimizi Ruslar askere alıyor. Buraya (Ukrayna'ya) savaşmaya gönderiyorlar. Biz de onlara mesaj gönderiyoruz. Buraya geldiklerinde ya katil ya ceset olacaklar çünkü. ‘Askere gitmeyin’ diye uyarıyoruz. Gitmezlerse iki yıl hapis var. ‘Hapse girin ama orduya yazılmayın’ diyoruz."

Kırım Tatarlarının Rus işgali altındaki durumunun kötü olmadığına dair asılsız iddialara dair Kırımoğlu, "Mümkün değil. Şu anki Rus işgalci yönetimi altındaki Kırım'daki Kırım Tatarlarının durumu, Sovyetler döneminden bile kötü. Sovyet zamanı hiç olmazsa mutfakta konuşabiliyorduk. Şimdi Ruslar her yeri dinliyor.

ZELENSKIY BELARUS'TAKİ GÖRÜŞMEYİ NEDEN KABUL ETTİ?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'e müzakerelerin Belarus yerine Türkiye’de olmasının daha iyi olacağını söylediğini belirten Kırım Tatarlarının milli lideri, Zelenskıy'ın bu durumu; Rus işgalcilerin propaganda malzemesine dönüştürebileceğini, Ukrayna'nın ateşkes istemiyormuş gibi gösterebilecekleri ihtimalini göz önüne alarak denemeyi seçtiğini aktardı.

Zelenskıy ile Türkiye'ye gelmeden bir hafta önce telefonla görüştüğünü kaydeden Kırımoğlu, "Morali de kararlılığı da iyi. Türkiye’nin adil bir ülke olduğunu, desteğini beklediklerini söyledi. Bir devlet adamı zaten ‘Biz Kırım’dan vazgeçtik’ diyemez. Zelenskıy açıkça söyledi, ‘Bir karış toprak vermeyeceğiz’ dedi. Bu konuda çok kararlı. Konuşmak istediği şeyler Rusların ne zaman Ukrayna’dan çıkacaklarıdır..." dedi.

KIRIMOĞLU: TÜRKİYE’NİN UKRAYNA’DA ÇOK YÜKSEK BİR İTİBARI VE OTORİTESİ VAR

Türkiye’nin durumunun sürekli kendisine sorulduğunu ifade eden Kırımoğlu, "Ben de Türkiye’nin desteğinden bahsediyorum. Ama belli ekonomik sebeplerden yaptırımlara katılmıyor. Ayrıca Ruslarla müzakere için bir koridor da olması lazım. Bence ABD’nin de fikri böyle. Türkiye bunun için çok uygun tabii. Türkiye’nin Ukrayna’da çok yüksek bir itibarı ve otoritesi var. İnşallah hep de öyle olur. Sözünde duran ve adil davranan bir ülke olarak görülüyor." diye belirtti.

RUSYA'DA ÇOK YOĞUN BİR PROPAGANDA VAR

"Sizce Rus halkı bu işgal için ne düşünüyor?" sorusuna Kırımoğlu şu yanıtı verdi:

"Rusya’da çok yoğun bir propaganda var. Çoğunun ne olup bittiğinden haberi yok. Binlerce kişiyi hapse attılar. Savaşa karşı bir şey söylemek büyük suç sayılıyor, 15 sene cezası var. Dolayısıyla düşüncelerde ifade edebilecek durumda değiller."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.