SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, işgalcilerin su sorununu çözmek için Kırım'ı mahvettiğini söyledi

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Kırımoğlu, işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2021 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 21:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, işgalcilerin su sorununu çözmek için Kırım'ı mahvettiğini söyledi

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Kırımoğlu, işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurguladı.

Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Telegraf haber ajansına verdiği röportajda, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaya füze sistemi konuşlandırmak için para bulmakta sorun çekmediğini ancak deniz suyu arıtma tesisleri için para bulamadığını kaydetti. Bununla birlikte Kırımoğlu, Rus yönetiminin yarımadadaki su sorunu çözme girişimlerinin, Kırım’ın ekolojisini mahvedeceğini ifade etti.

"YARIMADANIN EKOLOJİSİNE ZARAR VERİYORLAR"

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, "Şu an yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor." dedi.

"KIRIM MAHVEDİLENE KADAR BU DEVAM EDECEK"

Kırım Tatar milli lideri, bu sebepten dolayı işgalci yönetiminin, yaklaşık 40 kuyuyu kapatma kararı aldığını belirtti. Kırımoğlu, "Bir süre sonra, işgalcilerin açtığı yeni kuyuların başına da bunlar gelecek. Görünüşe göre tüm yarımadayı mahvedene kadar devam edecekler." dedi.

"ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN PARA BULUYORLAR"

Askeri ihtiyaçları için para bulabilen işgalci devletin, yarımadanın su sorununu çözmek için para bulamadığını belirten Kırımoğlu, "Yakın zamanda Kırım’a üç S-400 Triumf füze birliğini konuşlandırmak için (her birinin fiyatı 500 milyon dolar) parayı hemen buldular. Ama su için para bulmak onlar açısından sorun. Şimdilik galiba Akmescit’in su ihtiyaçlarını karşılamak için Sak bölgesinde bir su arıtma tesisini inşa etmek istiyorlar." diye konuştu.

İŞGALCİLER, KENDİ YASALARINI BİLE HİÇE SAYIYOR

Daha önce, Rus işgali altında bulunan Kırım’da kendilerinin neden olduğu su sorununa çözüm aramaya devam eden işgalciler, yarımadada arıtılmış deniz suyu kullanımının Rus yasalarına göre bile illegal olduğunu itiraf etti. Kırım’daki işgalci yetkili Yanina Pavlenko, yarımadada arıtılmış deniz suyu kullanımına izin veren düzenlemelerin olmadığını dile getirdi.

İşgalci yetkili, “Avukatlarımız deniz suyu arıtma tesisi kurulumu için gereken belgeler üzerinde çalışırken, bugün maalesef Rusya Federasyonu’nda yasama düzeyinde arıtılmış deniz suyunun kullanımına izin verecek hiçbir düzenlemenin geliştirilmediğini tespit etti. Sanırım şimdi eşzamanlı olarak düzenlemeleri hazırlamaya başlamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

PUTİN’DEN KIRIM’DA SU ARITMA TESİSİ İNŞA ETME TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla işgal edilen Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada, deniz suyu arıtma tesisinin inşa edileceği bildirildi. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, 25 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya Hükumetinin Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte deniz suyu arıtma tesisi inşa etme kararı üzerinde çalıştığını ifade etti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.