SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da Ukraynalı şairi anma mitingi katılımcıları gözaltına alındı

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2015 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2015 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da Ukraynalı şairi anma mitingi katılımcıları gözaltına alındı

Akmescit Gagarin Parkı’nda Ukraynalı şair Taras Şevçenko´nun doğumunun 201. yıldönümü vesilesiyle 9 Mart tarihinde düzenlenen etkinlikte polis, etkinliğin organizatörü ve 2 katılımcısı olmak üzere 3 kişiyi gözaltına aldı.

İnsan Hakları Kırım Saha Misyonu’ndan yapılan açıklamada, gözaltına alınan gençlerin, Akmescit’in Jeleznodorojnıy bölgesi karakolunda bulunduğu kaydedildi.

Kırım Saha Misyonu, kendi kaynağına atıfta bulunarak, karakolda bulunan gençlerin etkinlik sırasında Ukrayna sembollerinin kullanımı konusunda "sohbete davet edildiğini" bildirdi.

Gözaltına alınmadan önce etkinlik organizatörü Leonid Kuzmin ve birkaç aktivist Gagarin Parkı’ndaki meydanda, üzerinde “Kırım Ukrayna’dır” yazısı olan Ukrayna bayrağını açtı.

Akmescit Gagarin Parkı’nda Ukraynalı şair Taras Şevçenko´nun doğumunun 201. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe onlarca kişi katıldı.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı ekinlikte insanlar Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını tuttu.

Kırım yönetimi, Ukraynalı şair Taras Şevçenko´nun doğumunun 201. yıldönümü vesilesiyle Akmescit’in merkezinde etkinliğe izin vermedi. Akmescit Belediyesi, etkinliğin Gagarin Parkı’nda düzenlenmesini onayladı.

Ukraynalı aktivist Andrey Şçekun, etkinliğin 23 yıldan beri düzenlendiği Taras Şevçenko anıtı önünde yapılması için başvurduğunu, ancak etkinliğin Gagarin Parkı’nda yapılmasına izin verildiğini belirterek, “Etkinliğimiz apriori olarak barışçıl bir eylem olmasına rağmen aktivistlerimiz, olası aşırıcılık gösterileri için cezalandırılmakla korkutuldu ve aktivistlerimiz hiçbir aşırıcılık eyleminde bulunmayacağına dair belge imzaladıktan sonra etkinliğin yapılmasına izin verildi” diye açıklama yaptı.

Öte yandan, 9 Mart sabah saatlerinde kayıtsız kalmayan insanlar Akmescit’teki Taras Şevçenko anıtına çiçekler bıraktı.

Gözaltına alınan aktivistler serbest bırakıldı. 10 Mart’ta duruşma olacak

İnsan Hakları Kırım Saha Misyonu, anma etkinliğinden sonra gözaltına alınan ve 3 saatten fazla karakoldatutulan aktivistlerin serbest bırakıldığını bildirdi.

Kırım Saha Misyonu’nun açıklamasında, gözaltına alınan aktivistlerin 10 Mart tarihinde yapılacak duruşmaya katılması gerektiği belirtildi.

Etkinlik organizatörü Leonid Kuzmin, kendisi ve daha 2 kişinin, yasak sembolleri kullanarak toplu etkinliklerin düzenini bozmakla suçlandığını açıkladı. Mahkeme 10 Mart saat 11.00’da yapılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.