SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırımlı çocukları askeri propagandaya maruz bırakan Rusya, Çocuk Hakları Sözleşmesini ihlal ediyor"

işgalci Rusya'nın

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2020 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2020 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırımlı çocukları askeri propagandaya maruz bırakan Rusya, Çocuk Hakları Sözleşmesini ihlal ediyor"

Rusya Federasyonu, Kırımlı çocukları askerileştirerek Çocuk Hakları Sözleşmesinin bir çok maddesini ihlal ediyor. İnsan hakları savunucuları, Ukrayna’nın Kırım'ın işgalden kurtarılmasını beklemeden işgal altındaki yarımadada yaşayan çocukları Rusya’nın askeri propagandasından korumak gerektiğini kaydetti. 

Kıyiv’de 25 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen basın toplantısında, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da 6 yıldır yürüttüğü bilinçli askerileştirme politikasını ve Kırımlı çocukların üzerindeki etkisini ele alındı. İnsan hakları savunucuları, Ukrayna’nın işgal altındaki Kırım’da yaşayan çocukları korumak için daha çok çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

İŞGALCİ RUSYA, KIRIMLILARIN BİLİNCİNİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Basın toplantısında konuşan Kırım İnsan Hakları Grubu Başkanı Olga Skripnik, "Şu an Kırım'ın işgali sonucunda meydana gelen sorunlardan en önemlisi askerileştirilmedir. Biz bu sorunun insani ve insan hakları boyutunu araştırıyoruz. İlk önce, Kırım’da şu an inşa edilen militarist sistemden zarar gören çocuk ve gençlere odaklanıyoruz. Rusya buna çok büyük paralar harcıyor. Kovid-19 salgını bile onu durduramıyor. Çünkü ana amaçları işgal altında yaşayan insanların bilincini değiştirmektir.” dedi.

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN BİR DİZİ MADDESİNİ İHLAL EDİYORLAR

Kırım İnsan Hakları Grubu araştırmacısı İrina Sedova ise “Rusya Federasyonu, Kırım’daki çocukları askerileştirerek Çocuk Hakları Sözleşmesinin bir dizi maddesini ihlal ediyor. Rusya bu sözleşmeyi onayladı ve ona uyması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Salgın çerçevesinde toplu etkinliklerin düzenlenmesinin yasaklanmasına rağmen işgalci yönetimin Kırım’da çocukların katılımıyla kalabalık askeri propaganda toplantıları organize etmeye devam ettiğini dile getiren insan hakları savunucusu, "Bu utanç verici ihlal çocukların güvenliğini tehdit ediyor. Bu tür vakaları sürekli olarak kaydediyoruz ve bu etkinlikler salgınının biraz yavaşladığı yaz aylarının yanı sıra salgın durumunun daha tehdit edici hale geldiği bu günlerde de düzenleniyor. Geçen hafta sonu Kırım’da çocukların katılımıyla bir propaganda etkinliği daha düzenlenmişti." diye belirtti.

Sedova, işgal altındaki Kırım’da meydana gelen çocuk hakları ihlalleri vakalarının kaydedildiğini ve suçluların cezalandırılması için BM ve Uluslararası Ceza Mahkemesine iletildiğini bildirdi.

UKRAYNA ÇOCUKLARI KORUMAK İÇİN ŞİMDİDEN ÖNLEM ALMAYA BAŞLAMALI

Uzmanlar, Ukrayna’nın yarımadanın işgalden kurtarılmasını beklemeden şimdiden Kırım’daki çocuk hakları ihlallerine tepki göstermesi gerektiğini savunarak, Ukrayna yönetimi için hazırladıkları önerileri ilgili kurumlara ilettiklerini bildirdiler.

Uzmanların önerileri arasında Kırım’ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu stratejisinin hazırlanması, Kırımlıların askerileştirilmesi nedeniyle yaptırımların uygulanması, işgalden sonra Kırım’ı terk etmek zorunda kalan medya kuruluşlarına destek verilmesi, Kırım’a yayın yapan radyo ve televizyon sinyallerinin güçlendirilmesi, çocuk ve gençlere yönelik enformasyon kampanyasının geliştirilmesi, Ukrayna belgelerinin Kırımlılara kolaylaştırılmış prosedüre göre verilmesi, Kırım konusunun gündemde tutulması, askerileştirilmenin etkilerinin kapsamlı olarak araştırılması yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.