SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ı İşgalden Kurtarma Stratejisi, Zelenskıy tarafından imzalandı!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Yarımadası’nı işgalden kurtarma stratejisini imzaladı. Strateji hakkında yapılan açıklamada, "Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin 11 Mart 2021 tarihli 'Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehri Geçici Olarak İşgal Altındaki Bölgenin Kapatma ve Yeniden Entegrasyon Stratejisine Dair' kararname yayımlandı." ifadeleri kullanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2021 20:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2021 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ı İşgalden Kurtarma Stratejisi, Zelenskıy tarafından imzalandı!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Yarımadası’nı işgalden kurtarma stratejisini imzaladı. Strateji hakkında yapılan açıklamada, "Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin 11 Mart 2021 tarihli 'Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehri Geçici Olarak İşgal Altındaki Bölgenin Kapatma ve Yeniden Entegrasyon Stratejisine Dair' kararname yayımlandı." ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin 11 Mart 2021 tarihinde kabul ettiği Kırım Yarımadası’nı işgalden kurtarma stratejisi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından imzalandı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığından konu ile ilgili yayımlanan açıklamada, "Strateji, Kırım yarımadasının geçici işgali nedeniyle ihlal edilen insan hak ve özgürlüklerinin yanı sıra ilgili ekonomik, sosyal, insani, çevre, bilgi, savunma ve güvenlik politikasının ana yönlerini korumak için devletin önceliklerini belirler." diye bildirildi.

UKRAYNA GÜVENLİK VE SAVUNMA KONSEYİ'NDE KABUL EDİLDİ

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, 11 Mart 2021 tarihinde yaptığı toplantıda, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentini işgalden kurtarma stratejisini kabul etti. Kırım’ı işgalden kurtarma stratejisinin görüşüldüğü toplantıya Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve KTMM Başkanı Refat Çubarov'da katılmıştı.

ÇUBAROV, KABULEN STRATEJİNİN AMACINI SÖYLEDİ

Çubarov yaptığı açıklamada, kabul edilen Strateji’nin amacının; Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar kentinin işgalden kurtarılması ve güvenli olarak yeniden entegre olması için uygun şartların oluşturulması, ulusal ve uluslararası güvenliğe yönelik tehditlerin etkisiz hale getirilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması olduğunun altını çizdi.

KTMM’NİN BİR DİZİ İLKESEL TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

KTMM’nin Strateji’nin kamuya açık kısmının taslak metni ile ilgili bir dizi öneri ve düzeltme teklifinde bulunduğu ve bunların bazılarının metne dahil edildiğini bildiren Çubarov, şu ifadeleri kullandı:

“Ama (her zamanki gibi bu çok anlamlı ‘ama’ kelimesi karşımıza çıkıyor) bize göre, Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilmiş topraklarının işgalden kurtarılması ve güvenli entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan devlet politikasının görev listesine dahil edilmesi gereken, KTMM’nin bir dizi ilkesel teklifi, kabul edilen Strateji metnine dahil edilmedi.

“UKRAYNA GÜVENLİK VE SAVUNMA KONSEYİNİN TOPLANTISINDA DA DİLE GETİRDİK”

Örneğin Strateji’nin görev listesine şu ifadenin dahil edilmesini istiyorduk: ‘Kırım Tatar halkının, egemen ve bağımsız Ukrayna devletinin bir parçası olarak, vazgeçilmez hakkı olan kendi kaderini tayin etme hakkının korunması ve uygulanması’.

Veya, geçici olarak işgal edilmiş bölgenin yeniden entegrasyonunun ön koşullarından bahsedilen ‘Öncelikli Yönler’ adlı bölümüne, aşağıdaki ifadeyi eklemeyi teklif ettik: ‘Kırım’ın statüsünün, Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olarak, Kırım Yarımadası sınırları içinde, Ukrayna’nın yerli halklarından biri olan Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkının uygulanması temelinde ve Ukrayna Anayasası ile belirlenen yetkileri olan ulusal ve bölgesel özerklik olarak belirlenmesi” 

Bu ve diğer teklifleri Mustafa Aga ve ben, bir kere daha Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyinin toplantısında dile getirdik.

EYLEM PLANI GELİŞTİRİLDİĞİNDE DİKKATE ALINACAK

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Oleksiy Danilov, tarafımızdan yapılan tüm önerilerin, Ukrayna Bakanlar Kurulunun Kırım’ı işgalden kurtarma stratejisinin uygulanması için bir eylem planı geliştirdiğinde detaylandırılabileceği ve dikkate alınabileceğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, ‘Çubarov tarafından yapılan tekliflerin güncelliği ve önemine’ (alıntı) dikkat çekerek, söz konusu tekliflerin uygulanması üzerinde Strateji’nin hayata geçirilmesi ilgili tüm çalışmaları organize edecek olan Bakanlar Kurulu ile çalışma teklifinde bulundu…”

KURTARMA STRATEJİSİ 5 YILLIK TASARLANDI

KTMM Başkanı, Kırım’ı işgalden kurtarma stratejisinin 5 yıl için tasarlandığını belirtti. KTMM ve Kırım Tatar halkının kendi topraklarının Rus işgalcilerden temizlenmesi için mücadele etmeye devam edeceğini vurgulayan Çubarov, “Uluslararası ortaklarımızın, kabul edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar kentinin işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu Stratejisinde, Ukrayna’nın Kırım üzerindeki devlet egemenliğinin yeniden tesis edilmesinden sonra Kırım’ın statüsünün ne olacağı, ve bu statünün yerli halk olan Kırım Tatar halkının kendi topraklarında korunması ve geliştirilmesi için devlet garantileri sağlayıp sağlamayacağı sorularına henüz net bir cevap bulamamaları üzücü bir durum. Şimdilik Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi bu konulardan Ukrayna Bakanlar Kurulunu sorumlu tuttu ve onaylanan Stratejinin hayata geçirilmesi için bir eylem planı geliştirme talimatı verdi.” diye bildirdi.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Oleksiy Danilov dün yaptığı açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar kentinin işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu Stratejisinin açık bir belge olacağını ve tam metninin yakında yayımlanacağını bildirdi. Danilov ayrıca, resmi olarak İngilizceye tercüme edilecek Strateji metninin uluslararası ortaklara gönderileceğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.