SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarlarını Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanıyan kanun yürürlüğe girdi

Kırım Tatarlarını Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanıyan kanun yürürlüğe girdi

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2021 20:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarını Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanıyan kanun yürürlüğe girdi

Ukrayna’da yerli halklar yasası bugün yürürlüğe girdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ilgili yasayı 21 Temmuz 2021'de imzaladı.

Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanıyan “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” isimli yasa, bugün yürürlüğe girdi. Yasanın hükümlerine göre, Ukrayna'nın yerli halkları ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna Parlamentosu tarafından tanınan uluslararası anlaşmaları çerçevesinde tanımlanan ayrıca Ukrayna Anayasası ve yasalarıyla öngörülen tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden kolektif ve bireysel olarak tam yararlanma hakkına sahip.

Söz konusu yasa aynı zamanda yerli halklarının enstitüleri gibi kurumların ve yerli halkların dil, din, örf ve adetlerini korumak adına başlatılan projelerin devlet tarafından desteklenmesi ve finanse edilmesini öngörüyor. 

KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK

Yasa yürürlüğe girdikten sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.