SON DAKİKA
Hava Durumu

“Seçimlerin Kırım’da yapılması tüm seçimleri gayri meşru kılıyor”

Rus muhalif politikacı İlya Ponomaryov, Ukrayna diplomatlarının harekete geçerek uluslararası ortaklarını Rusya’daki genel seçim sonuçlarını tanınmamaları için ikna etmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2018 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2018 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Seçimlerin Kırım’da yapılması tüm seçimleri gayri meşru kılıyor”

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Rusya Devlet Duması eski milletvekili olan ve Kırım'ın işgalini tanımayan yegane Rus politikacı olan muhalif İlya Ponomaryov, işgal edilen yarımadada yapılan seçimler yasa dışı olduğundan dolayı Kırım’ın Rusya’nın tek seçim bölgesine dahil edilmesinin Rusya’daki başkanlık seçimlerinin sonuçlarını gayri meşru hale getirdiğini ifade etti.



 



QHA muhabirinin bildirdiğine göre Ponomaryov yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukuka göre seçimler kısmi olarak işgal edilen topraklarda gerçekleşse bile sonuçları tanınmamalı. Tüm bu oylar Putin’in kazanmasını etkiledi. Dış gözlemcilerden hiçbiri bu oyların hangi kısmının Putin için kullanıldığını hesaplayamaz. Tek seçim bölgesi söz konusuydu, sonuçlar ayrılmadı, demek ki seçimlerin sonuçlarıın tamamı tanınmamalı.” diye kaydetti.



 



 167836



 



Ukrayna diplomatlarının harekete geçerek uluslararası toplumu genel seçim sonuçlarını tanınmamaları için ikna etmesi gerektiğini söyleyen siyasetçi, “Bunun olması için Ukrayna diplomasisinin aktif olması gerekiyor” dedi.



 



Rusya Devlet Duması eski milletvekili ayrıca işgalci yönetiminin sözde başkanlık seçimleri için gerekli katılımı sağlayamadığını da ifade etti.



 



Ponomaryov, “2014'teki sözde referandum için güya gösterilen katılım oranına benzer bir katılım oranını sağlayamadılar. Çok çabaladılar ama başaramadılar.” dedi.



 



167863



 



Bilindiği gibi Ruslar, yeni devlet başkanlarını seçmek için 18 Mart tarihinde sandık başına gitti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının yarımadada düzenlenecek yasa dışı Rusya başkanlık seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.



 



Rusya Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan seçimlerin sonuçlarına (oyların yüzde 99,84’u sayıldı) göre oylamada seçmenlerin yüzde 76,67’sinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için oy kullandığı ileri sürüldü. Böylece Rusya’da Vladimir Putin'in devlet başkanlığı 6 yıl daha, yani 2024 yılına kadar devam edecek.



 



Sonuçları yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, “Rusya başkanlık seçimlerinin ‘sonuçları’, sıcak savaşın seviyesinin bir derece daha arttırılmasıdır” ifadelerini kullandı.



 



Aralarında Polonya, Slovakya, Fransa, Avusturya, Norveç’in de olduğu birçok ülke Rus işgali altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yapılan Rusya başkanlık seçimlerini tanımadığını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.