SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsaklar, korkunç şartlar altında alıkonuluyor

Kırım Tatar siyasi tutsaklar, korkunç şartlar altında alıkonuluyor

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsaklar, korkunç şartlar altında alıkonuluyor

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanarak ağır hapis cezalarına çarptırılan Kırım Tatarları Rüstem Emirüseinov, Arsen Abhairov, Eskender Abdulganiyev Rusya’daki Novoçerkassk tutukevine sevk edildi. Avukat Edem Semedlayev, tutukevindeki şartları, korkunç olarak nitelendirdi.

Avukat Edem Semedlayev, temyiz davalarının görülmesini bekleyen Kırım Tatar siyasi tutsaklar Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un (Kurman Grubu), Novoçerkask tutukevine sevk edildiğini bildirdi. Arsen Abhairov ve Eskender Abdulganiyev ile görüştüğünü belirten Semedlayev, "İkisi de korkunç alıkonulma şartlarından şikayetçi. İkisi de koğuşun çok soğuk, rutubetli olduğunu anlattı. Alıkonuldukları tutukevlerinden en kötü şartların bu tutukevinde olduğunu söylediler." ifadelerini kullandı.

ŞARTLAR O KADAR KÖTÜ Kİ ABDULGANİYEV HÜCREYE GÖNDERİLMEK İSTİYOR!

Siyasi tutsakların 4 Aralık 2020 tarihinde tutukevine getirildiğini belirten Avukat Semedlayev, "Eskender Abdulganiyev’e hala bir battaniye verilmedi. Çok soğuk olduğu için mont ve elinde olan diğer şeylerle örtünmek zorunda kalıyor. Koğuşta 4 kişi bulunuyor. Klozetin yarısı kırık. Şartlar o kadar kötü ki Abdulganiyev hücre cezasına gönderilmeyi talep etti. Ama yönetim hücre cezasındaki şartların daha iyi olduğuna işaret ederek talebini reddetti." diye kaydetti.

3 KIRIM TATARINA 42 YIL ESARET 

Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan Kurman Grubu’nun son duruşması 3 Kasım 2020 tarihinde Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesinde görüldü. Duruşma çerçevesinde 3 Kırım Tatarı hakkında alınan kararlar açıklandı.

Rus mahkemesi, siyasi tutsakları sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlu bularak Rüstem Emirüseinov hakkında 17 yıl hapis cezası, Arsen Abhairov hakkında 13 yıl hapis cezası ve Eskender Abdulganiyev hakkında ise 12 yıl hapis cezası kararı aldı.

KURMAN GRUBU DAVASI 

14 Şubat 2019 tarihinde, işgalci güçler Kırım’ın Kurman (Kransogvardeyskoye) bölgesinde bulunan Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasında yaşayan bir sıra Kırım Tatarının evine baskın düzenleyerek, arama yaptı. Arama sonucunda, Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov gözaltına alındı. Daha sonra üç Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı alındı.

Üç Kırım Tatarı düzmece dava çerçevesinde iki yıldır alıkonulmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.