SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsaklar Gaziyev ve Cemilev'in sağlık durumları ciddiyetini koruyor

Kırım Tatar siyasi tutsaklar Gaziyev ve Cemilev'in sağlık durumları ciddiyetini koruyor

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2021 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsaklar Gaziyev ve Cemilev'in sağlık durumları ciddiyetini koruyor

Ukrayna’nın Rostov-na-Donu Başkonsolosu Taras Malışevskiy, Rusya’nın Rostov bölgesindeki 5 numaralı tutukevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakları Cemil Gafarov ve Servet Gaziyev ile görüştü. Başkonsolos, tutukevinde inme geçiren Servet Gaziyev’in sağlık durumunun kötüye gittiğini ve kalp krizinden sonra bir ay hastanede tutulan Cemil Gafarov’un tedavisinin yapılmadığını aktardı.

Ukrayna’nın Rostov-na-Donu Başkonsolosu Taras Malışevskiy, temmuz ayında tutukevindeki Kırım Tatar siyasi tutsaklar Servet Gaziyev ve Cemil Gafarov ile yaptığı görüşmeyi kamuoyuyla paylaştı. Kırım Dayanışması sivil teşkilatının çevrimiçi toplantısında açıklamalarda bulunan Başkonsolos, "Beş numaralı tutukevinde Servet Gaziyev ve Cemil Gafarov ile görüştüm… Gördüklerim beni üzdü, Servet Gaziyev’in görüntüsü 2-3 ay öncesi ile kıyasla çok değişmişti. Geçirdiği geçici inme onu çok etkiledi. Zayıfladı. Çok çok zorlanıyor" dedi. Malışevskıy, geçirdiği inmeden dolayı Gaziyev’in yüzünün sol tarafının neredeyse hiç tutmadığını, konuşma kabiliyetinin kötüleştiğini ve ensesinde devamlı ağrı çektiğini aktardı. Bununla birlikte Başkonsolos, Gaziyev’in neredeyse tüm dişlerinin döküldüğünü ve geçirdiği Kovid-19 hastalığından sonra uzun süre aldığı antibiyotik tedavisinden sonra ciddi mide rahatsızlığı çektiğini anlattı.

CEZAEVİ HASTANESİNDE TEDAVİ VERİLMEDİ

Haziran ayında tutukevinde kalp krizi siyasi tutsak Cemil Gafarov ile yaptığı görüşmeden bahseden Başkonsolos, bir ay cezaevi hastanesinde bulunduğu süre boyunca siyasi tutsağa hiçbir tedavinin sağlanmadığını anlattı. Malışevskiy, “Cemil Gafarov, cezaevi hastanesinde tutukevinden daha kötü şartlarda tutulduğunu ve doktorlardan hiçbir tedavi alamadığını anlattı. Bunun yanı sıra Gaziyev koğuşa döndüğü zaman bazı eşyaların çalındığını fark etti.” diye bildirdi.

SERVET GAZİYEV TUTUKEVİNDE İNME GEÇİRDİ

Bilindiği üzere, temmuz ayın başında, Rusya’nın Rostov bölgesindeki tutukevinde bulunan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Servet Gaziyev‘in geçici inme (iskemik atak) geçirdiği bildirilmişti.

CEMİL GAFAROV KALP KRİZİ GEÇİRDİ

59 yaşındaki siyasi tutsak Cemil Gafarov’un 10 Haziran’da böbrek yetmezliği nedeniyle kalp krizi geçirdiğini ve cezaevi hastanesine kaldırıldığı aktarılmıştı.

İŞGALCİLERİN TOPLU BASKININDA TUTUKLANDILAR!

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları hakkında 15 Mayıs tarihine kadar tutukluluk kararı verdi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada işgalcilerce rehin alınan 23 Kırım Tatarının Rostov bölgesinde bulunduğunu bildirdi.

Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Servet Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymenov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev 27 Mart 2019’da alıkonuldu; Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov 28 Mart 2019’da alıkonuldu, Raim Ayvazov 16 Mart 2019’da, Eskender Süleymanov ise 10 Haziran 2019’da alıkonuldular.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.