SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Saledinov'a hücre cezası!

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2020 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2020 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Saledinov'a hücre cezası!

Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salavat şehrindeki cezaevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklara uygulanan fiziksel ve psikolojik baskılar devam ediyor. Bu kez baskılardan nasibini, siyasi tutsak Ayder Saledinov aldı. Saledinov'un, hücre cezasına gönderildiği bildirildi.

Kırım Tatar siyasi tutsak Ayder Saledinov’un eşi Guzal Süleyman-Zade, “Eşim hastaydı ve bu yüzden sabah yoklamasına zamanında yetişememiş. Bu sebeple onu hücre cezasına gönderdiler. Hücre cezasındayken ona antibiyotik tedavisi vermeye başladılar şu an kendisini daha iyi hissediyor.” diye anlattı.

Bilindiği gibi daha önce Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev’in eşi Alime Abdullayeva, uluslararası topluma ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığına çağrıda bulunarak, Rus hapishanesinde dört aydır hücre cezasında tutulan eşine yardım edilmesini istemişti.

İlgili haber: Siyasi tutsak Teymur Abdullayev'in eşinden yardım çığlığı: Eşimin sağlığından endişeliyim

5 KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK TOPLAM 65,5 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rus mahkemesi Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

Sözde Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) işgal edilen Kırım’da, muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor, Sovyetler zamanında uygulanan cezalandırıcı tipteki yöntemlerini kullanıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.