SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Muslim Aliyev hücre cezasına gönderildi

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2022 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2022 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Muslim Aliyev hücre cezasına gönderildi

Kremlin, mahkum ettiği Kırım Tatar siyasi tutsaklara cezaevlerinde de baskı uygulamaya devam ediyor. İşgal altındaki Kırım’da, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir Davası kapsamında 19 yıl hapis cezasına mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Muslim Aliyev, hücre cezasına gönderildi.

Kırım Tatar siyasi tutsak Muslim Aliyev’in eşi Naciye Acımamutova, Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salovat şehrindeki cezaevlerinde sevk edilen eşinin yaklaşık 20 gündür hücre cezasında alıkonulduğunu duyurdu. Kırım Dayanışması teşkilatına konuşan Acımamutova, eşinin 23 Aralık’ta 7 günlük hücre cezasına gönderildiğini ve daha sonra ilgili cezanın farklı bahanelerle iki kere uzatıldığını aktardı. Acımamutova eşinin hücre cezasının 30 Ocak 2022 tarihine kadar devam edeceğini belirtti.

YALTA GRUBU DAVASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2016 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.

12 Şubat 2016’da işgalci “mahkeme” sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev hakkında tutuklama kararı aldı.

8 Nisan 2016 tarihinde Rus kolluk kuvvetlerince, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlendi; aramalar sonra Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Cepparov tutuklanmıştı. İki Kırım Tatarın davası daha önce alıkonulan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in davasıyla birleştirilmişti.

İşgalciler Kırımlı Müslümanları güya “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” ayrıca güya “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla” suçlandı.

Kasım 2019’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi siyasi tutsakları Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına mahkum etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.