SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Ferat Sayfullayev serbest bırakıldı

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2020 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Ferat Sayfullayev serbest bırakıldı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yargılanan ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatarı Ferat Sayfullayev’in (Akyar Grubu), serbest bırakıldığı bildirildi.

Rusya’nın Kirov Bölgesinde Omutninsk Cezaevinde tutuklu olan Sayfullayev’in hapis cezası sona erdi. Ancak Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, Sayfullayev'in cezaevinden serbest bırakılmasına rağmen, 8 sene daha sınırlı hak ve özgürlüklere sahip olacağını bildirdi. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Denisova, "Kırım Tatarı yasa dışı şekilde 5 yıl boyunca Rus cezaevinde tutuklu kaldı. Serbest bırakılmasına rağmen, Ukrayna vatandaşı sekiz yıl boyunca hak ve özgürlüklerinde kısıtlanacak. Çünkü Rus makamları Ferat Sayfullayev hakkında idari gözetim kararı aldı. Yani onun serbest kalmasından itibaren hareketleri serbest ikamet yeri seçimi ile sınırlı olacak." ifadelerini kullandı. 

AKYAR DÖRTLÜSÜ

Rusya’da yasak olan “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferat Sayfullayev 2015 yılının Ocak ayında tutuklandı ve Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. Maddesini (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir teşkilatın faaliyetlerini düzenlemek ve böyle örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlandı. Ruslan Zeytullayev “uluslararası terör örgütü” organizatörü olmakla suçlanırken diğer isimler de bu örgütün üyeleri olmakla itham edildi.

7 Eylül 2016 tarihinde hükmünü veren Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, “Hizb-ut Tahrir hücresi” kurmakla suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev’e 7 yıl hapis cezası, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferat Sayfullayev’e ise beşer yıl hapis cezası kararını aldı.

5 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatarı Ferat Sayfullayev’in cezasını çekmek üzere Rusya’nın Kirov bölgesi Omutninsk şehrindeki cezaevine sevk edildiği bildirildi.

Avukat Edem Semedlyayev, Ferat Sayfullayev’in aylarca “ceza hücresinde” tutulduğunu bildirmişti. 2018 mayıs ayında ise Rusya Adalet Bakanlığı, Ferat Sayfullayev’i Ukrayna’ya iade etmeyi reddetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.