SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Ernest İbragimov: İşgalciler, Kırım'a 2014 yılında adaletsizliği de beraberinde getirdi

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2022 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2022 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Ernest İbragimov: İşgalciler, Kırım'a 2014 yılında adaletsizliği de beraberinde getirdi

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan siyasi tutsak Ernest İbragimov'un Rus mahkemesinde yaptığı son konuşmasına ait sözleri yayımlandı. Kırım Tatarı İbragimov konuşmasında, "Etrafımda adalet adı altında meydana gelen bariz kanunsuzluğa karşı sessiz kalmak istemediğim için bana karşı dava açıldı." dedi. İbragimov, Rus işgalcilerin, Kırım'a 2014 yılında adaletsizliği de beraberinde getirdiğini söyledi.

Kırım Dayanışması, 8 Temmuz 2022 tarihinde Kırım Tatarı siyasi tutsak Ernest İbragimov'un davasının görüldüğü sözde mahkemedeki son konuşma metni yayımladı. Kırım Tatarı siyasi tutsak, kendisinin ve yurttaşlarının işgalciler tarafından kurgulanan düzmece suçlamalarla alıkonulmasına dikkat çekerek, "Etrafımda adalet adı altında meydana gelen bariz kanunsuzluğa karşı sesiz kalmak istemediğim için bana karşı dava açıldı. İşgalcilerin beni ve yurttaşlarımı yasadışı alıkoyması; topraklarımıza, halkımıza, kültürümüze ve dinimize gelen adaletsizliktir ve baskıdır." ifadesini kullandı. Ayrıca İbragimov, kendisinin ve yurttaşlarının Rusya'nın kurduğu sözde mahkeme tarafından, terörist faaliyetlerde bulundukları, Kırım ve Rusya'da iktidarı ele geçirmeye çalıştıkları iddiasıyla yargılandıklarını vurguladı.

2014 YILINDA, İŞGALCİLER KIRIM'A ADALETSİZLİĞİ GETİRDİ

Kırım Tatarı siyasi tutsak Ernest İbragimov, Rus işgalcilerin Kırım'ı işgal etmesinden bu yana Kırım Tatarlarına yönelik gerçekleştirdikleri baskılara değinerek, "İşgalciler, Kırım'a 2014 yılında, adaletsizliği beraber getirdi. Çünkü halk buna hiç bir şekilde razı değildi. Bu dönemde, işgalci Rus güçleri tarafından yasa dışı baskınlar düzenlendi, siyasi tutsakların sayısı çoğaldı, adam kaçırma hadiseleri yaşandı, suçsuz yere alıkonulmalar meydana geldi. Bu tür girişimler sıradan bir vaziyete geldi." dedi.

Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde 30 Mayıs 2022 tarihinde, işgalciler tarafından kurgulanan düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan siyasi tutsaklar; Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’un davaları görüldü. Duruşma sırasında Rus savcı, siyasi tutsaklar için talep ettiği cezaları açıklamıştı. Rus savcı, İbragimov’un 15 yıl, Fedorov’un ise 16 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

KIRIM TATARLARINA TOPLU BASKIN

Rus işgali altındaki Kırım’da, 17 Şubat 2021 tarihinde işgalci güçler, Karasubazar (Belogorsk), Bahçesaray, Akmescit (Simferopol), Akyar (Sivastopol) ve İçki (Sovyetskoye) bölgesinde toplu baskınlar düzenledi. Alıkonulanlardan biri olan Abdulboriy Mahamadaminov aynı gün serbest bırakıldı. Öte yandan; Lenur Seydametov, Timur Yalkabov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov hakkında tutuklama kararı alındı.

Rus mahkemesi, 22 Mart 2022 tarihinde Timur Yalkabov hakkında 17 yıl, Lenur Seydametov hakkında 13 yıl hapis cezası kararı verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.