SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’un eşi Repika Ahtemova: Siyasi tutsaklar, halkımızın desteğini hissediyor

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2022 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2022 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’un eşi Repika Ahtemova: Siyasi tutsaklar, halkımızın desteğini hissediyor

Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’un eşi Repika Ahtemova, Kırım’da kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan eşi ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile Asan Ahtemov’un davası çerçevesinde her hafta 2-3 davanın görüldüğünü bildirdi. Repika Ahtemova, "Siyasi tutsaklar, halkımızın desteğini hissediyor" dedi.

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde, kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler; Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’un davası görülmeye devam ediyor. Kırım Haber Ajansına konuşan Kırım Tatar siyasi tutsak Asan Ahtemov’un eşi Repika Ahtemova, “Şu an haftada 2-3 defa dava çerçevesinde duruşmalar yapılıyor” dedi.

Eşinin tutukevinde alıkonulduğunu ve diğer siyasi tutsaklarla iletişimde kalmaya çalıştığını belirten Ahtemova, “Şu an duruşmalarda savunma tarafının tanıkları ifade veriyor. Tanıkların çoğu eşimin arkadaşları, tanıdıkları ve akrabaları. Asan hakkında iyi şeyler söylüyorlar. Çoğu, halkımızın bu tür gençlerle gurur duyması gerektiğini söylüyor. Herkes onları tanıdıkları için çok mutlu olduğunu söylüyor. Dolayısıyla gençler halkımızın desteğini hissediyor ve morallerini bozmuyorlar.” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etmişti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verilmişti.

3 KIRIM TATARI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı almıştı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle ile suçlamıştı.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE UYGULANDI

İşgalciler, günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermemişti. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlatmıştı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alınmıştı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerde FSB görevlileri tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açılmıştı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı almıştı.

BASKI İÇİN YENİ BİR BAHANE

İşgalci güçler, Nariman Celal, Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamalar çerçevesinde Aralık 2021’de, iki Kırım Tatarının evine baskın düzenlemişti. Evlerde yapılan aramalardan sonra Kırım Tatarları Kurtumer Çalgozov ve Nariman Ametov sorgulanmak üzere alıkonulmuştu. Nariman Ametov sorgulama sırasında kendisine elektrik işkencesinin uygulandığını bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.