SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar sanatçı Remziye Bakkal hayatını kaybetti

Kırım Tatar sanatçı Remziye Bakkal, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sanatçı arkasında büyük miras bıraktı; Kırım Tatar dansının inceliklerini bilen bir dizi öğrenci.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2021 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2021 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar sanatçı Remziye Bakkal hayatını kaybetti

Kırım Tatar sanatçı Remziye Bakkal, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sanatçı arkasında büyük miras bıraktı; Kırım Tatar dansının inceliklerini bilen bir dizi öğrenci.

Efsanevi Kırım Tatar sanatçısı, ünlü koreograf, Haytarma topluluğun sanat yöneticisi Remziye Bakkal bugün vefat etti. 

KIRIM TATAR DANSIN EFSANESİ REMZİYE BAKKAL

Remziye Bakkal 9 Aralık 1926 tarihinde Akmescit’te dünyaya geldi. Kırım Tatar sanatçı Tacikistan Halk Sanatçısı, Ukrayna Onur Sanatçısı unvanlarına layık görüldü. 1992 ile 2016 yılları arasında Haytarma topluluğunun sanat yönetmenliğini yaptı.

Remziye Bakkal’ın babası Usein Bakkal dansçı ve koreograf, annesi Zore İsmailova ise piyanistti. Sanatçı ailesinde dünyaya gelen Remziye Bakkal 5 yaşında dans etmeye başladı. Daha sonra Akmescit Bale Stüdyosu’ndan mezun oldu. 1944 yılında Remziye Bakkal tüm halkıyla birlikte Kırım’dan sürgün edildi. Sürgünde ailesi Tacikistan’a yerleştirildi. 1947 ile 1960 Hucend (Leninobad) kentindeki Puşkin Tiyatrosunda çalıştı. 1975 yılında Haytarma Kırım Tatar topluluğu için dans programları düzenlemeye başladı.

1989 yılında Kırım’a geri döndü. Kırım Ansambli’nde koreograf olarak çalıştı. Daha sonra 1992 yılında Haytarma topluluğunun sanat yönetmeni oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=05KhwnlpDns
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.