SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Ayder Adamanov vefat etti

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Ayder Adamanov vefat etti

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2020 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar milli hareketi emektarı Ayder Adamanov vefat etti

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Ayder Adamanov, 88 yaşında ağır hastalığa yenik düşerek hayata gözlerini yumdu.

Ayder Adamanov’un cenazesi bugün Bahçesaray’da düzenlenecek.

MİLLİ HAREKET EMEKTARI AYDER ADAMANOV

15 Ağustos 1932 yılında Rusya’daki Volgograd kentinde dünyaya geldi. Ailesi 1930’larda Komünizm zulmü dolayısıyla Kırım’dan kaçmak zorunda kalan ailelerinden biriydi. Ayder Adamanov, henüz annesinin karnındayken bu zulme uğradı. Ayder Adamanov, ailesi Volgograd kentine yerleştikten dört ay sonra dünyaya geldi.

Birkaç yıl sonda Adamanov ailesi Kırım’a geri döndü. 1944’te Alim Adamanov’un babası Alim, Kazakistan’daki Güryev (Atırau) madenlerine çalışmak üzere emek ordusuna alındı. 18 Mayıs 1944’te ise 12 yaşındaki Ayder ve annesi, tüm Kırım Tatar halkı ile birlikte Kırım’dan sürgün edildiler. Ayder ile annesi Rusya’nın Sibir bölgesine yerleştirildiler. Daha sonra babasının yanına Güryev bölgesine taşındılar. Tüm bu olaylar Ayder Adamanov’u milli mücadele saflarına aktif bir şekilde katılmasına sebep oldu. 1970 yılında Adamanov ailesi Kırım’a döndü. Milli hareketin faaliyetlerini vatanında devam ettiren Adamanov bir çok miting ve protesto eylemi organize etti.

Ayder Adamanov, Kırım Tatar halkının devletçiliğini yeniden geri kazandırmak amacıyla bir çok faaliyette bulundu. Rus ve Kırım Tatar dillerinde basılan yüzlerce makale yazdı, broşürler yayımladı.  Hayatının son yıllarında ağır hastalıkla savaşmasına rağmen milli hareket emektarı, bir gün bile ara vermeden çalışmaya devam etti. Ayder Adamanov, Kırım’da Kırım Tatar halkının milli devletçiliği yeniden kurulmasını görme arzusuyla yaşıyordu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.