SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar liderler, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Danılov ile görüştü

Kırım Tatar liderleri, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Danılov ile görüştü

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2020 23:25
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2020 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar liderler, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Danılov ile görüştü

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danılov ile bir araya geldi. Görüşmede, uluslararası Kırım Platformuna ilişkin iş birliği adımları ele alındı.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danılov ile görüştü. Ayrıca KTMM ofisinde 30 Aralık 2020 yapılan görüşmeye, KTMM Başkan Yardımcıları İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz, KTMM üyeleri Riza Şevkiyev, Gayana Yüksel ve Eskender Bariyev iştirak etti.

KIRIM PLATFORMU İÇİN GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Refat Çubarov görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşme katılımcılarının, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinin işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna yönelik devlet stratejisinin geliştirilmesi ve tartışılmasında yapılacak iş birliği, Kırım'ın işgalden kurtarılması için uluslararası çabaları birleştirmeyi amaçlayan Kırım Platformu inisiyatifinin hayata geçirilmesi, yasa dışı faaliyetleri Kırım'daki işgal yetkililerine ve yarımadada yaşayan Ukrayna vatandaşlarına yönelik baskı ve zulmün artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanması konularını ele aldıklarını bildirdi.

Refat Çubarov, tarafların, Kırım Tatar Milli Meclisi ile Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi arasında görüşülen konularda belirli iş birliği modelleri üzerinde anlaştıklarını ifade etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.

Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.