SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar kökenli yazar Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta'dan Esen Yeller" kitabı Ukraince basılıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2022 22:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2022 22:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar kökenli yazar Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta'dan Esen Yeller" kitabı Ukraince basılıyor

Kırım Tatar kökenli yazar Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta'dan Esen Yeller. Bir Kırım Türküsü” adlı kitabı salgına, savaşa, ekonomik zorluklara rağmen, ilk kez Türkçe dışında bir dilde ve Türkiye dışında bir ülkede basılıyor. Ukrain dilinde basılacak olan kitabın kapağında ünlü Ukraynalı ressam İvan Truş’un (Ivan Trush) “Kırım Seyahati” serisinden "Kırım Kayasındaki Çam Ağacı" adlı tablosu yer alacak. Menekay kitabı ile ilgili son gelişmeleri, Kırım Haber Ajansı ile paylaştı.

Kırım Tatar kökenli yazar Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta'dan Esen Yeller. Bir Kırım Türküsü” adlı kitabı Ukraince basılacak. Menekay kitabı ile ilgili son gelişmeler hakkında şu ifadeleri paylaştı:

“Nihayet benim için bir dilek gerçek oluyor ve Aluşta'dan Esen Yeller Ukrayna'da Ukraince olarak basılıyor. Salgına, savaşa, ekonomik zorluklara rağmen, 1944 Kırım Tatar Sürgününü, ailemin ve mazlum Kırım Tatar halkının parçalanışını ama onurlu bir mücadeleyle Anka Kuşu gibi küllerinden yeniden doğuşunu anlattığım ilk romanım, ilk kez Türkçe dışında bir dilde ve Türkiye dışında bir ülkede basılıyor. Bu hikâyeyi daha çok insana duyurmak için yola çıkmıştım. Bu amaçta bir büyük adım daha atabildiğimiz için çok mutluyum ve gururluyum.”

Yazar Dr. Serra Menekay, konuya ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada ise Yayın Yönetmeni Pavlo Sachek'in, kitabın kapak tasarımı yapılırken iki amacın göz önünde bulundurulduğunu belirttiğini ifade ederek şunları aktardı:

1) Kırım Tatar serisinin ilk 4 kitabı ile uyum içinde olması (Dizayn aynı, kapaktaki tablolar farklı)

2) Kırım konulu tabloları kullanarak kitabın tanıtımını yapmak. Tasarımcımızın, XX. yüzyılın ilk yarısında çok meşhur olan Ukraynalı ressam İvan Truş’un "Kırım Seyahati" tablo serisinden "Kırım Kayasındaki Çam Ağacı" adlı tablosunu kullanarak hazırladığı bu tasarım yazarın beğenisine sunulmuş ve onaylanmıştır.

Master Knıg Yayınevi tarafından basılan kitabın editörlüğünü Türkolog Irina Dryga yaptı. Yayınevi tarafından hazırlanan Kırım Tatarca serisinin 5. kitabı olarak basılan “Aluşta'dan Esen Yeller. Bir Kırım Türküsü” kitabı Ukraince versiyonunun kapağında ünlü Ukraynalı ressam İvan Truş’un (Ivan Trush) “Kırım Seyahati” serisinden "Kırım kayasındaki Çam ağacı" adlı tablosuna yer verildi. 

Kitabın 3 hafta içinde raflarda yerini alması planlanıyor.

"ALUŞTA'DAN ESKEN YELLER" KİTABI

Serra Menekay Aluşta’dan Esen Yeller’de bir kısmı Kırım’dan Türkiye’ye göç eden, bir kısmı ise Sovyetler Birliği’nde sürgüne mahkûm edilen ailesinin yaşadıklarını bir roman kurgusuyla anlatırken, Kırım Tatar halkının trajedisine ve demokratik direnişine de ışık tutuyor.

Kitap; iki kadının gözünden savaş, vatan hasreti, yaşam mücadelesi, doğum, ölüm ve aşkı anlatıyor.

KİTAP AÇIKLAMASI

Dansa ve müziğe çok yetenekli olan Nehar, köyünden ayrılarak Akmescit'teki bir tiyatro kumpanyasına katılır. Burada ömür boyu dost kalacağı Bilal Ağa ve Rebiye'yle tanışır ve bir Alman subayına âşık olur. Ne yazık ki tüm dünyayı etkisi altına alan İkinci Dünya Savaşı hepsinin hayatlarında onulmaz yaralar açacak, savaş sonrasında ise Sovyetler Birliği'nin politikaları Kırım'daki aileleri, sevgilileri birbirinden kopararak dünyanın dört bir yanına savuracaktır. Serra Menekay Aluşta'dan Esen Yeller'de bir kısmı Kırım'dan Türkiye'ye göç eden, bir kısmı ise Sovyetler Birliği'nde sürgüne mahkûm edilen ailesinin yaşadıklarını bir roman kurgusuyla anlatırken, Kırım halkının trajedisine ve demokratik direnişine de ışık tutuyor.İki kadının gözünden savaş, vatan hasreti, yaşam mücadelesi, doğum, ölüm ve aşk… Her şeyden biraz, en çok da hayat…
(Tanıtım Bülteninden)

Yazar ve Dr. Serra Menekay kimdir?

Kırım kökenli bir aileden gelen Dr. Serra Menekay Ankara’da doğdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Uzmanlığını biyokimya ve klinik biyokimya dalında yaptı. Hekimlik mesleğinin yanında gezi yazılarını, denemelerini ve şiirlerini değişik yayın organlarında yayımlayan, çeşitli dergilerin yayın yönetmenliğini ve editörlüğünü de yapan Serra Menekay ilk romanı Aluşta’dan Esen Yeller’i yazabilmek için mesleğine ara verdi. Menekay halen eşiyle birlikte İzmir’de yaşamakta ve yazmayı sürdürüyor. İlk kitabı “Aluşta’dan Esen Yeller” ile “Kuşbakışı”, “Şefika”, “İğne Oyası”, “Adını Arayan Çocuk”, “Adını Arayan Çocuk- İkinci Kitap”, “Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla Ödemiş”, “Kıvılcımdan Aleve, Ege’deki Kuvayı Milliye”, “aşk x 96 =AŞK”, “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları” romanlarını da kaleme alan yazarın eserleri hayli ilgi görüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.