SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Kitap Fuarı, bu yıl İsmail Bey Gaspıralı’nın 170. doğum gününe ithaf edilecek

Kırım Tatar Kitap Fuarı, bu yıl İsmail Bey Gaspıralı’nın 170. doğum gününe ithaf edilecek

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2021 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Kitap Fuarı, bu yıl İsmail Bey Gaspıralı’nın 170. doğum gününe ithaf edilecek

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetiminin baskılarına rağmen Kırım Tatarları ana dillerini ve edebiyatlarını korumak ve geliştirmek için mücadele etmeye sürdürüyor. Bu yıl Kırım’da, 17 Eylül 2021’de düzenlenecek olan 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı’nın, Türk dünyasındaki milli uyanış hareketlerinin öncülerinden büyük fikir adamı İsmail Bey Gaspıralı’nın 170. doğum gününe ithaf edileceği bildirildi.

İşgal altındaki Kırım’da, 17 Eylül 2021 tarihinde Üçüncü Kırım Tatar Kitap Fuarı etkinliği gerçekleşecek. Kırım Haber Ajansına açıklama yapan fuar organizatörleri, bu yıl fuara Ukrayna, Türkiye, Azerbaycan ve tabii ki Kırım’da dahil olmak üzere 20’den fazla yazarın katılmasının beklendiğini bildirdi. 

Kırım Tatar Kitap Fuarı, Nenkecan Kadın Dergisi, Qaradeniz Production ve Yeşil Ada Gösteri Salonu tarafından organize ediliyor. Organizatörler, bu yılki kitap fuarının Türk dünyasındaki milli uyanış hareketlerinin öncülerinden ve büyük fikir adamlarından olan Kırım Tatar siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı’nın 170. doğum gününe ithaf edileceği bildirildi. Bu nedenle fuar çerçevesinde, Qaradeniz Production tarafından çekilen “Tercüman” belgeselinin gösterimi yapılacak.

Bunun dışında fuarda çocuklar için kitaplar hazırlanan Kırım Tatarca kitapları tanıtılacak ve yazarlarla söyleyişler düzenlenecek. Ayrıca Fidançik Kırım Tatar çocuk merkezinin özellikle 3. Kırım Tatar Kitap Fuarı için çocuklara uygun Numan Çelebicihan konulu bir kitap hazırladığı bildirildi.

Fuara çevrim içi olarak katılacak olan Türkiye’den Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı “Kırım'daki Kırım Tatar Mimari Yadigarları” kitabını, Azerbaycan’dan Ceyhun Nabi, Şefika Gaspıralı ve Nasip Yusufbeyli’nin aşkını konu alan “Alevlenen Aşk” kitabını, Kıyiv’den Kırım Tatar tarihçi Gülnara Abdullayeva “Kırım Tatarları” kitabını tanıtacak. Yanı sıra fuarda, ünlü Kırım Tatar şair ve yazar Nuzet Ümerov’un “Beybars - Mısır Sultanı” romanı ve diğer Kırım Tatar yazarlarının eserleri tanıtılacak.

Fuar organizatörleri, amaçlarının Kırım Tatar dilinde yazılan eserleri yaygınlaştırmak, dünyanın çeşitli yerlerinde Kırım hakkında yazılan kitapları tanıtmak olduğunu belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.