SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu: Bana karşı açılan dava, en baştan bir saçmalıktır

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2022 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2022 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu: Bana karşı açılan dava, en baştan bir saçmalıktır

Ukrayna milletvekili, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rus işgalci mahkemesinin kendisi hakkında aldığı sözde mahkeme kararını değerlendirdi. Kırımoğlu, işgalcilerin kendisine yönelttiği suçlamaların saçma olduğunu vurgulayarak davanın tamamen siyasi nedenlere dayanarak açıldığını belirtti.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da, Kremlin kontrolündeki sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesi, dün Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında aldığı kararı açıkladı. Yöneltilen suçlamaların “saçma” olduğunun farkında olan ancak beraat kararı alamayan sözde mahkeme, Kırımoğlu hakkında 2 yıl denetimli serbestlik ve 35 bin ruble para cezası kararı aldı. Kırım Haber Ajansına konuşan Kırımoğlu, işgalcilerin kendisi hakkında açtığı davayı ve yargılama sürecini değerlendirdi. Açılan davanın en baştan bir saçmalık olduğunu ve işgalcilerin yönelttiği suçlamaların kolaylıkla reddedildiğini belirten Kırımoğlu, “Bana karşı dava 2016 yılında açıldı aynı yıl tutuklama kararı alındı. Sonra dava unutuldu ama 3 yıl sonra aynı suçlamalarla 2019’da yeniden dava açıldı. Bunu 2019’da Kırım’a düzenlemeyi planladığımız ama koronavirüs salgını dolayısıyla iptal edilen barışçıl yürüyüşe karşılık olarak yaptılar. Bana ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’a karşı aynı anda dava açarak bizi korkutmaya çalıştılar.” dedi.

Dava kararının önceden hazırlandığını söyleyen Kırımoğlu, “Dava dosyasında bulunan tüm belgeler, yargı süreci kayda alındı. Avukat Nikolay Polozov, bu davaya dair yargı sürecinin saçmalığını aktaran kitabı yayımlamayı planlıyor.” ifadelerini kullandı.

KIRIMOĞLU: TÜRKİYE'NİN RİCASI ÜZERİNE İDARİ SINIRDAN UZAKLAŞTIM

Kendisine yöneltilen güya Rusya sınırını yasa dışı geçme suçlamasını yorumlayan Kırımoğlu, idari sınırdaki sözde kontrol noktasına yaklaşmadığını vurgulayarak, “Müzakereler tarafsız bölgede yapıldı ve diğer tarafta zırhlı personel taşıyıcıları, tanklar, binlerce çevik kuvvet polisi duruyordu. Kanlı çatışmadan kaçınmak için Türkiye yönetiminin ricası üzerine, idari sınırı geçen insanlara engelsiz bir şekilde geri dönüşün sağlanacağı şartıyla ben idari sınırdan uzaklaştım. Ruslar tabii ki bu anlaşmayı ihlal etti ve üç kişiyi alıkoyarak onlara para cezası verdi.” dedi.

İşgalcilerin kendisine Rusya’ya girişi yasakladığını hatırlatan Kırım Tatar halkının lideri, “Kırım’a girişimi yasaklayarak aynı anda bana mahkeme duruşmasına katılma celpleri yollamaları da ayrı bir mesele.” diye belirtti.

Sözde mahkemenin kararının itiraz edileceğini aktaran Kırımoğlu, “Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracağız.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.