SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırım Tatar halkı, Çelebicihan'ın nurlu yolunda ve Kırımoğlu'nun yanındadır"

Kırım Derneği İstanbul Şubesi, Kırım'ın işgalinin 7. yıl dönümünde dikkat çeken bir basın açıklaması yayımladı. Başkan Celal İçten'in imzasıyla yayımlanan bildiride, Kırım'ın Rusya tarafından işgali protesto edildi. Rusya dahil olmak üzere 42 başkonsolosluğa ve temsilciliğe de gönderilen basın açıklamasında, "Unutulmayacak bir gerçek vardır, o da Kırım, Kırım Tatar Türklerinin ebedi vatanıdır" ifadelerine yer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2021 22:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2023 03:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırım Tatar halkı, Çelebicihan'ın nurlu yolunda ve Kırımoğlu'nun yanındadır"

Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıl dönümüne yönelik Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinden bu yana yarımadanın genelinde işlenen insan hakları ihlallerine dikkat çekildi. İşgal altındaki Vatan Kırım'da yaşanan baskılara dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'ye Kırım Tatar halkına verilen destekten dolayı teşekkür edildi.

"KIRIM TATAR HALKI, KIRIMOĞLU'NUN YANINDA VE EMRİNDE OLACAKTIR"

Aynı zamanda Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu dahil olmak üzere 42 ayrı başkonsolosluk ve temsilciliğe de gönderilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Kırım Tatar Türklerinin Vatanı Kırım'ı, Ruslar tarafından tekrar işgal edilişinden bugüne tam 7 yıl geçmiştir. Gözü dönmüş Rusya, sadece bölgemizde değil, tüm dünya barışı için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Kırım'ın Rusya federasyonu tarafından işgali ile birlikte başlayan, Kırım Tatar Türkleri üzerindeki insan hakları ihlalleri, baskı ve sindirme politikaları ilk günkü gibi şiddetle devam etmektedir.

Her türlü uluslararası hukuk,anlaşma ve kurallarını yok sayarak Kırım'ı Donbas ve Lugansı işgal eden, Putin ve emrinde ki silahlı zorbalar, Kırım'da ki işbirlikçileri ile birlikte bu 7 yıl içinde işgali meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için, en aşağılık yöntemleri uygulamışlar ve uygulamaya da devam etmektedirler.

İşgalciler, hür dünya ile birlikte işgali tanımayan ve meşrulaştırılmaması için mücadele eden Kırım Tatar Milli Meclisini feshettikleri yetmiyor gibi, Kırım'da yaşayan halkımıza yaptıkları baskılara hergün bir yenisini eklemekte ve yeni yöntemler uygulamaktadırlar.

Kırım Tatarlarının meşru organlarını ve Liderlerini Kırım Tatar basınını etkisizleştirmek için, her yolu deneyen işgalci yönetim, Kırım Tatar Türklerine işten çıkartmalarla ev-cami ve medrese baskınlarıyla, adam kaçırmalarla, Kırım’ da silahlı Rus paramiliter güçler tarafından kaçırılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan insan sayısı 40 ı geçti. Adil yargılanma haklarını ihlal ederek, işgali kınayanlara yaptırımlar uygulayarak ,Rusya vatandaşlığına geçmeyenleri Kırım'dan çıkartma planlarını yürürlüğe koyarak,Milli mekteplerimiz kapatıldı kitap yasakları ve eğitimi Ruslaştırarak, ana dilde eğitim alınmasınıda engelleyerek, asimilasyon politikası uygulamaktadır.

Türkistan coğrafyasındaki Türk devletleri ve İsmail GASPIRALI' nın Cedit mekteplerinde okuyan binlerce Cedit talebelerinden destek seslerini duymak istiyoruz. Kırım Tatarlarının yapacakları, toplumsal organizasyonları engellemektedirler. Rusların her türlü kutlama gösteri ve faaliyetlerine hiç bir yasaklama getirilmezken Kırım Türklerini 18 Mayıs Matem Mitinglerini ve sürgünü anmalarına dahi izin vermemektedirler.

Bu baskılarla Kırım Tatar Türkleri, 18 Mayıs 1944 sürgününden 45 yıl sonra, dönebildikleri vatanlarından tekrar göçe zorlanmaktadırlar. Kırım Tatar Milli Hareketinin kurucusu, hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu halkımızın Milli Lideri Mustafa Abdülcemil KIRIMOĞLU, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat ÇUBAROV ve diğer Kırım Tatar aktivistlerinin Kırım’a giriş yasakları hala devam etmektedir.

Dünyanın barışı ve huzuru için, tüm dünya birleşerek bu gözü dönmüş canavarı durdurmanın yolunu bir an önce bulmalıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden ve Kırım'da Ukraynalılar ile birlikte, barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan Milli Liderimiz ve halkımızın istekleri doğrultusunda ve Kırım'da yerli ve kökenli halk olarak yaşamak istiyoruz. İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, Kırım'da yaşanan bu olayları büyük bir kaygı ile izlemekte ve şiddetle kınamaktayız.

Yaşadığımız kök saldığımız Türkiye'mizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ a Kırım Tatar Türklerine verdiği destek için minnettarız. Unutulmayacak bir gerçek vardır, o da Kırım, Kırım Tatar Türklerinin ebedi vatanıdır.

Stalin ruhlu Putin ve onun Kırım'da ki soytarıları ile ağızlarından salyalar akan hain iş birlikçileri, iyi bilmeliler ki, küllerinden defalarca doğan Kırım Tatar halkı, Antlı Şehidimiz Numan Çelebicihan’ın açtığı nurlu yoldan ve Liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun yanında ve emrinde olacağımızı kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz."

BASIN AÇIKLAMASI, İSTANBUL'DAKİ BAŞKONSOLOSLUKLARA GÖNDERİLDİ

Basın açıklaması 42 başkonsolosluk ve temsilciliğe gönderildi. Basın açıklamasının gönderildiği adresler şu şekilde:

"ABD İstanbul Başkonsolosluğu, Almanya İstanbul Başkonsolosluğu, Arnavutluk İstanbul Başkonsolosluğu, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu, Belarus İstanbul Başkonsolosluğu, Belçika İstanbul Başkonsolosluğu, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosluğu, Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, Estonya İstanbul Fahri Konsolosluğu, Finlandiya İstanbul Fahri konsolosluğu, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, Gürcistan İstanbul Başkonsolosluğu, Hırvatistan İstanbul Başkonsolosluğu, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu, İspanya İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Kanada İstanbul Başkonsolosluğu, Katar İstanbul Başkonsolosluğu, Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu, KKTC İstanbul Başkonsolosluğu, Kosova İstanbul Başkonsolosluğu, Kuveyt İstanbul Başkonsolosluğu, Letonya İstanbul Fahri Konsolosluğu, Litvanya İstanbul Fahri Konsolosluğu, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Makedonya İstanbul Başkonsolosluğu, Moğolistan İstanbul Başkonsolosluğu, Moldova İstanbul Başkonsolosluğu, Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu, Pakistan İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu, Romanya İstanbul Başkonsolosluğu, Rusya İstanbul Başkonsolosluğu, Slovakya İstanbul Başkonsolosluğu, Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu, Tataristan Türkiye Temsilciliği, Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu, Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.