SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar dil bilimcisi Ayder Memetov vefat etti

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2022 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2022 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar dil bilimcisi Ayder Memetov vefat etti

Kırım Tatar dil bilimcisi Ayder Memetov vefat etti. 77 yaşında hayata veda eden Memetov, Kırım Tatar dilinin gelişmesine yönelik yaptığı akademik katkılarıyla hatırlanacak.

Dilbilimci, oryantalist, birçok araştırma, kitap ve ders kitabı müellifi Prof. Dr. Ayder Memetov hayata gözlerini yumdu. Ayder Memetov, 22 Mart 1944'de Bahçesaray bölgesindeki Yancu köyünde dünyaya geldi. 2 aylık bebekken ailesi tüm Kırım Tatar halkıyla birlikte vatan Kırım’dan Özbekistan’a sürüldü. 1969 yılında Taşkent Devlet Üniversitesi Doğu Fakültesinden mezun olan Memetov, 1975'te "Çağdaş Kırım Tatarcasında İran Alıntıları" konusuyla doktorasını ve 1989'da "Kırım Tatarcası Söz Varlığının Oluşum Kaynakları" konusuyla da profesörlük unvanını kazandı.

Öte yandan Kırım Tatar dili ve edebiyatı öğretmenlerini yetiştiren Memetov, Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi Kırım Tatar ve Doğu Filolojisi Fakültesi Dekanlığı yaptı. Kırım Tatar dilinin gelişmesine büyük katkılarda bulunan Memetov, yükseköğretim kurumları için iki monografi, yedi okul ve dört üniversite ders kitabı hazırladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.