SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar aktivistler, siyasi tutsakların yakınlarına hakaret eden Aksyonov'u protesto etti

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakların akrabaları, Kırım Tatar milli hareketi emektarları, Kırım’ın sözde Bakanlar Kurulu binası önünde protesto eylemi düzenledi. Öte yandan Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov’un Kırım Tatarlarına hakaret etmesi ise sert tepki gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2020 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2020 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar aktivistler, siyasi tutsakların yakınlarına hakaret eden Aksyonov'u protesto etti

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakların akrabaları, Kırım Tatar milli hareketi emektarları, Kırım’ın sözde Bakanlar Kurulu binası önünde protesto eylemi düzenledi. Öte yandan Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov’un Kırım Tatarlarına hakaret etmesi ise sert tepki gösterildi.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Kırım Tatar aktivistler, işgalci yönetimin baskılarını protesto etmek için bugün Kırım’ın sözde Bakanlar Kurulu binası önünde toplandı. Kırım Tatarları, soydaşlarına karşı açılan düzmece siyasi  güdümlü davaları ve 3 Kasım 2020 tarihinde 200’e yakın Kırım Tatarının sebepsiz olarak alıkonulmasını protesto etmek için eylem düzenledi. Bunun dışında Kırım Tatarları kendilerine terörist yardakçısı diyen Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov’un çıkıp kendileriyle görüşmelerini talep ediyor.

SÖZDE BAKANLAR KURULU ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamada, Kırım Tatar aktivistlerin, işgalci yönetimin, Kırım Tatarlarına uyguladığı baskıları ve Kırım Tatarlarına yönelik yaptığı hakaretleri protesto etmek için bugün Kırım’ın sözde Bakanlar Kurulu binası önünde toplandığı bildirildi. Eyleme Kırım Tatar siyasi tutsakların akrabaları ve Kırım Tatar milli hareketi aktivistleri olmak üzere yaklaşık 80 kişinin katıldığı belirtildi.

"ELİNE ÇATAL DAHİ ALMADAN NASIL TERÖRİST OLUNDUĞUNU BİLMEK İSTİYORUZ"

Eyleme katılan Kırım Tatar siyasi tutsak Memet Belalov’un babası, "Bize ve oğullarımıza yönelik hakaret içerikli açıklamalarda bulunan Kırım’ın Başkanı ile görüşmek istiyoruz. Eline çatal dahi almadan nasıl terörist olunduğunu bilmek istiyoruz." diye konuştu.

SÖZDE BAŞKAN HALKIN ÖNÜNE ÇIKAMADI

Ancak sözde Başkan, Kırım Tatarlarının karşısına çıkmadı. Onun yerine sözde Kırım Parlamentosu Milliyetlerarası İlişkiler Komitesi Başkanı Albert Kangiyev çıktı ve birkaç kişiye onunla birlikte Aksyonov’un ofisine gelerek ilgili konuyu tartışmayı teklif etti.

BAŞKAN DIŞARI ÇIKSIN TALEBİ REDDEDİLDİ

İnsanlar ilgili teklifi reddederek Aksyonov’un dışarıya çıkmasını ve herkesin önünde konuşmasını talep etti ancak Kangiyev, "Görüşme ya benim söylediğim gibi olacak yada hiç olmayacak. Kimin ofise gireceğine karar verin ve barışçıl yollarla bu konuyu çözelim." diye cevap verdi.

Öte yandan sözde Bakanlar Kurulu binasının yanına işgalci güçlerin getirildiği ve sözde polis görevlilerinin eyleme katılan herkesi videoya kaydettiği belirtildi.

AKSYONOV, MAHKEMELERE KATILMAK İSTEYEN KIRIM TATARLARINA TERÖRİST DEDİ

Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, 3 Kasım 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinin Rüstem Emirüseinov hakkında 17 yıl hapis cezası, Arsen Abhairov hakkında 13 yıl hapis cezası ve Eskender Abdulganiyev hakkında ise 12 yıl hapis cezası kararı aldığını bildirdi. Bununla birlikte işgalci yetkili, mahkeme duruşmasına katılmak isteyen ve “teröristlere” destek vermek isteyen bir grup kişinin önceki gün Kerç köprüsü girişinde durdurulduğunu ileri sürdü.

3 KIRIM TATARINA 42 YIL ESARET 

Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan Kurman Grubu’nun son duruşması, 3 Kasım 2020 tarihinde, Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesinde görüldü. Duruşma çerçevesinde 3 Kırım Tatarı hakkında alınan kararlar açıklandı.

Rus mahkemesi, Rüstem Emirüseinov hakkında 17 yıl hapis cezası, Arsen Abhairov hakkında 13 yıl hapis cezası ve Eskender Abdulganiyev hakkında ise 12 yıl hapis cezası kararı aldı.

Soydaşlarına destek vermek amacıyla işgal altındaki Kırım’dan Rostov-na-Donu kentine giden Kırım Tatarlarının Kerç köprüsünden geçmelerine izin verilmedi. Kurman Grubunun karar duruşmasına katılmak isteyen 200'den fazla Kırım Tatarı, bir sebep belirtilmeden sözde trafik polisi tarafından köprü girişinde saatlerce alıkonuldu.

KURMAN GRUBU DAVASI 

14 Şubat 2019 tarihinde, işgalci güçler Kırım’ın Kurman (Kransogvardeyskoye) bölgesinde bulunan Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasında yaşayan bir sıra Kırım Tatarının evine baskın düzenleyerek, arama yaptı. Arama sonucunda, Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov gözaltına alındı. Daha sonra üç Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı alındı.

İşgalciler üç Kırım Tatarına “Rusya’da yasaklı olan bir örgüte katılma” suçlamasını yöneltti.

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 29 Ocak 2020 tarihinde Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un davalarını incelemeye başladı.

Üç Kırım Tatarı düzmece dava çerçevesinde bir buçuk yıldır alıkonulmaya devam ediyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.