SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar aktivistler, Rus mahkemesinin önünde protesto eylemi düzenledi

Kırım Tatarları Rus mahkemesinin önünde protesto eylemi düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2021 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar aktivistler, Rus mahkemesinin önünde protesto eylemi düzenledi

Kırım Tatar aktivistler, Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi önünde protesto eylemi düzenledi. Rus mahkemesinin 3 Kırım Tatar siyasi tutsak (Karasubazar Grubu) hakkında aldığı kararı açıklamasından sonra aktivistler, eylem yaparak Kırım Tatarlarına yönelik baskıları durdurma çağrısında bulundu.

Rostov-na-Donu'daki Rus mahkemesi bugün düzenlenen duruşmada, işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Enver Omerov, Riza Omerov ve Ayder Cepparov hakkında aldığı kararı açıkladı. Mahkeme, 3 Kırım Tatarını toplamda 48 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kırım Dayanışması teşkilatının açıklamasına göre karar duyurulduktan sonra, işgalcilerin engellerine rağmen  3 Kırım Tatar siyasi tutsağa destek vermek için Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesine ulaşmayı başaran Kırım Tatarları mahkeme binası önünde protesto eylemi düzenledi. 

"BASKILARI HAKLI GÖSTERMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Mahkeme önünde toplanan 50 kişi üzerine “Baskıları haklı göstermek mümkün değil”, “Her bir tutsağı hatırlıyoruz; her bir tutsak için mücadele ediyoruz”, “Ailelere karşı yapılan teröre hayır” yazılı tişörtler giyerek eylem düzenledi. 

Açıklamada, "Kırım Tatarları Rostov-na-Donu kentinde benzer eylemleri daha önce de düzenlemişti. Bir önceki sefer polis görevlileri 'Kırım Köprüsü'nden geçmeye çalışan Kırım Tatarlarını alıkoymuştu. Bu sefer bazı Kırım Tatarları önceden yola çıktı ve karar açıklandığı zaman mahkeme önünde toplanmayı başardı." diye bildirildi. Hatırlanacağı üzere, Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlar siyasi tutsakları Enver Omerov 18 yıl, Ayder Cepparov 17 yıl hapis ve Riza Omerov 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.

3 KIRIM TATARI HAZİRAN 2019’DAN BERİ ALIKONULUYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da 10 Haziran 2019 tarihinde işgalci güçler sabah saatlerinde beş farklı adrese baskın düzenlemişti. Karasupazar (Belogorsk) şehrindeki baskından sonra Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov alıkonulmuştu.

İşgalciler, Mart 2020’de uluslararası hukuku ihlal ederek Kırım Tatar siyasi tutsakları, işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk etmişlerdi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.