SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Savcılığı, hapishanelerde koronavirüse karşı önlem almayan işgalcilere cezai takibat başlattı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Savcılığından işgalci yönetime "koronavirüs" takibatı

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2020 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2020 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Savcılığı, hapishanelerde koronavirüse karşı önlem almayan işgalcilere cezai takibat başlattı

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, salgın döneminde yarımadadaki hapishanelerde uygun şartları sağlamadığı gerekçesiyle Kırım’ın işgalci yönetimine karşı cezai takibat başlattı.

Savcılıktan yapılan açıklamada, "Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, işgalci devletin, KOVID-19 salgınının hapishanelerde bulunanlar da dahil olmak üzere Kırımlılar arasında yayılmasını önlemek için gereken önlemleri almadığı gerekçesiyle (Ukrayna Ceza Kanununun 438. maddesinin 1. fıkrası; savaş adet ve yasaları ihlal etmek) cezai takibat başlattı." denildi.

Yapılan açıklamaya göre, Akmescit tutukevinde tutulan ve koronavirüs veya akut solunum viral enfeksiyonu şüphesi olan kişiler "karantina hücresine" yerleştiriliyor. Ancak, sözde karantinaya alınan tutuklulara uygun tıbbi muayene ve koronavirüs testi yapılmıyor ve bireysel koruyucu malzemeler verilmiyor. 

Bunun dışında Savcılık, Kırımlıların işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk edilmeye devam ettiğini belirterek, bunun salgın şartlarında insanların hayatı ve sağlığı için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguladı.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANININ KIRIM TEMSİLCİLİĞİNDEN KORONAVİRÜS ÇAĞRISI

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Ukrayna’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilciliği, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Kırım Savcılığına başvurarak; Kırım’daki tutsakların, koronavirüse yakalanma tehlikesine karşı koyma çağrısı yaptı.

Temsilcilikten yapılan açıklamada, "Koronavirüs salgınının hızla yayılması, hastanelerin dolması ve kapatılması, geçici olarak işgal edilen Kırım ve Akyar’da (Sivastopol) yaşayan vatandaşlara uygun yardımın sağlanmaması, Rusya Federasyonu’nun işgalci bir devlet olarak alması gereken yükümlülüklere karşı tamamen sorumsuz bir tavır sergilediğini gösteriyor. Bu davranış ağır insani sonuçlara yol açabilir." denildi.

Kırım Temsilciliği, uluslararası insan hakları hukukunun yerine getirilmesini sağlamak için Rusya’ya karşı uygulanan uluslararası baskının artırılması gerektiğini belirtti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.