SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Platformu Açılış Zirvesi'ne katılan ülkeler ortak deklarasyona imza attı

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2021 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2021 19:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Platformu Açılış Zirvesi'ne katılan ülkeler ortak deklarasyona imza attı

Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla Ukrayna tarafından oluşturulan Kırım Platformu’nun açılış zirvesi, bugün Kıyiv’de düzenleniyor. Zirveye katılan ülkeler, ortak Kırım Platformu Deklarasyon metnini imzaladı.

Kıyiv’de bugün düzenlenen Kırım Platformu Açılış Zirvesi’ne katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Belgede zirveye katılan ülkeler Ukrayna toprak bütünlüğüne verdikleri desteği teyit edilerek, "Uluslararası Kırım Platformu Zirvesi katılımcıları, tüm devletlerin toprak bütünlüğünü, birliğini ve egemenliğini koruyan uluslararası hukuk düzeni için tehdit edici sonuçlara yol açan ve uluslararası güvenliğine doğrudan meydan okuyan Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyor ve kınamaya devam ediyorlar." ifadeleri kullanıldı.

46 ÜLKEDEN KIRIM PLATFORMU ORTAK DEKLARASYONU

Zirveye katılan ülkeler imzaladıkları deklarasyonda Ukrayna toprak bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığına destek verdiklerini teyit etti. Deklarasyon metninde; Kırım sakinlerinin barışçıl toplanma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, din veya inanç özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü hakkı ihlali gibi insan hakları ve temel özgürlükleri ihlalleri ve gazeteciler, insan hakları savunucuları ve avukatlara uygulanan baskılar kınandı. Metinde, Karadeniz bölgesinde güvenlik ve istikrarı baltalayan Kırım'ın askerileştirilmesini, Karadeniz bölgesindeki seyir serbestisi kısıtlamaları ve işgalci devletin Rus vatandaşlarının Kırım’a yerleştirerek yarımadanın demografik yapısını değiştirme girişimlerini kınadı. 

DEKLARASYON METNİNDE KIRIM'IN İŞGALİNE SON VERME VE UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK VURGUSU

Deklarasyonda Uluslararası Kırım Platformunun, Kırım ve Akyar (Sivastopol) kentinin geçici Rus işgalini barışçıl bir şekilde sona erdirmek ve Ukrayna'nın bölge üzerindeki kontrolünü uluslararası hukuka tam uygun olarak yeniden sağlamak amacıyla danışma ve koordinasyon formatı olarak oluşturulduğunu ifade edildi.

Belgede Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımama politikasını devam ettireceklerini teyit eden platform üyesi ülkeler, Kırım’ın askerileştirilmesinden kaynaklanan yeni ve hibrid meydan okumalara karşı koyacakları ve ayrıca Karadeniz bölgesinde güvenlik ve istikrara yönelik artan tehditlere karşı koymaya yönelik ortak çabalara destek verecekleri belirtildi.

Öte yandan belgede, işgalci devlet Rusya’ya uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve Kırımlılara yönelik insan hakları ihlallerine son verme ayrıca uluslararası gözlem misyonlarının temsilcilerine Kırım’a engelsiz erişim sağlama çağrısı yapıldı. Zirveye katılan ülke temsilcileri, işgal altındaki Kırım’da yaşayanların hak ve özgürlüklerini korumaya ve Kremlin yönetimi tarafından siyasi nedenlerden ötürü Kırım ile Rusya’daki hapishanelerde alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik çabaları birleştirme kararı aldı.

Bunun yanı sıra, deklarasyonda işgal altındaki Kırım’a yakın bulunan Ukrayna bölgelerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak ekonomik, altyapı ve çevre projelerine destek verme çağrısı yapıldı. Belgede, Kırım’ın işgalini sonlandırmak amacıyla Rusya’ya uygulanan baskıyı devam ettirme konusunda kararlıklarını teyit eden katılımcı ülkeler, Rusya’yı Kırım Platformu'nun faaliyetlerine yapıcı bir şekilde katılmaya davet etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.