SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Müslümanları Dini İdaresi, "Kırım Maratonu" yardım kampanyasına katıldı

Kırım Müslümanları Dini İdaresi, "Kırım Maratonu" yardım kampanyasına katıldı

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2021 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2021 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Müslümanları Dini İdaresi, "Kırım Maratonu" yardım kampanyasına katıldı

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi, Rus işgali altındaki Kırım’da para cezalarına çarptırılan Kırım Tatarlarına destek olmak amacıyla başlatılan “Kırım Maratonu” kampanyasına katıldı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, soydaşlarını bu hayır kampanyasına katılmaya davet etti.

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi ve Kırım’daki Müslümanların dini idaresinin işgalcilerin kontrolü altına geçmesinden sonra, Ukrayna’nın ana kısmında yeniden kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresinin, işgal edilen Kırım’da para cezasına çarptırılan onlarca Kırım Tatarına destek olmak amacıyla başlatılan "Kırım Maratonu” kampanyasına katıldığı bildirildi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov yaptığı açıklamada, “Kırım Maratonu’na destek veriyoruz ve herkesi bu hayır işine katkıda bulunmaya davet ediyoruz! Cuma günü Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine bağlı topluluklarda Kırım Maratonu için para toplama kampanyası düzenlenecektir.” dedi.

Daha önce işgal altındaki Kırım’da, Rus işgalciler tarafından para cezalarına çarptırılan Kırım Tatarlarına destek olmak için, “Birlik ve beraberlik cezalardan daha değerli” sloganı ile bir yardım kampanyasının başlatıldığı duyurulmuştu.

KIRIM MARATONU BİR KERE DAHA GÜNDEMDE

Hatırlanacağı üzere “Kırım Maratonu” 2017 yazında “Kırım Dayanışması” girişimiyle Kırım’da başlayan bir sivil toplum girişimiydi. Rus güvenlik güçleri, eylemciler üzerinde yeni bir baskı türü kullanarak alıkonulan vatandaşların geri iadesi için mitingler organize eden insanlara karşı idari davalar uygulamaya başlamışlardı.

“Kırım Maratonu” bu para cezalarına karşı Kırım’da başladı, ancak adı hızla daha sembolik hale geldi. Çünkü dünyanın farklı ülkelerindeki Kırım Tatarları, maratonu destekledi ve sahip çıktı. Ukrayna dışında Türkiye’den, Almanya’dan, Polonya’dan, Belarus’tan, Rusya’dan, Azerbaycan’dan ve hatta Libya’dan insanlar siyasi nedenlerle zulme uğrayanları korumak için eyleme katıldılar.

Maratonun ilk aşamasında, Bilyalov kardeşler için verilen para cezaları olmak üzere eylemcilere karşı idari davalarda verilen para cezalarını kapsayan 800 binden rubleyi aşan bir meblağ toplandı.

KIRIM MARATONU’NUN İKİNCİ AŞAMASI BÖYLE BAŞLAMIŞTI

“Kırım Maratonu”nun ikinci aşaması, tek kişilik eylemlere katılanların para cezasını ödemek için Ocak 2018’de başladı. 80’den fazla kişi izinsiz bir mitinge katılmaktan suçlu bulunduğunda (Etnik ve dini gerekçelerle yapılan baskıları protesto etmek amacıyla) her biri 10 ile 15 bin ruble arasında para cezası aldı. İkinci maraton daha da etkileyici sonuçlar gösterdi. 23-29 Ocak 2018 tarihleri ​​arasında Kıyiv ve Ukrayna’nın diğer şehirlerinde “Kırım Maratonu”nu destekleyen eylemler düzenlendi.

Eylem kapsamında para cezasına çarptırılan Kırım eylemcilerine Ukraynalılar, Kırım Tatarları ve tüm ilgililer destek verdi. Kısa sürede toplanan miktar 2 milyon rubleyi aştı. Bu miktar tüm cezaları karşılamaya yetiyordu.

KIRIM MARATONU’NUN ÜÇÜNCÜ AŞAMASI

29 Temmuz 2019’da 10-11 Temmuz Moskova olayları ve Kırım Tatarlarının Kırım’daki Moskova mahkemelerinde toplu yargılamalarına yanıt olarak “Kırım Maratonu”nun üçüncü aşaması başladı.

Moskova’da 10 Temmuz 2019’da kırk yaşlı Kırım Tatar aktivistten yedisi, halklarının cezai kovuşturmasına karşı pankartlarla Kızıl Meydan’a çıktıkları için gözaltına alınmışlardı. Eylemcilerin ellerinde “Kırım’da terörle mücadele muhalefetle mücadeledir”, “Çocuklarımız terörist değil” ve “Dini baskıyı durdurun” yazılı pankartlar vardı. Maratonun üçüncü aşaması burada idari para cezaları verilen yaşlı Kırım Tatarları için başlatıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.