SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Müftüsü Rüstemov: Akmescit’teki Cuma Camii'nin inşaatı, Rus işgalini meşrulaştırma girişimidir

Kırım Müftüsü Rüstemov: Akmescit’teki Cuma Camii'nin inşaatı, Rus işgalini meşrulaştırma girişimidir

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2021 18:57
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 18:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Müftüsü Rüstemov: Akmescit’teki Cuma Camii'nin inşaatı, Rus işgalini meşrulaştırma girişimidir

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, işgalci Rus yönetiminin, Akmescit’te (Simferopol) inşa edilen Cuma Camisi’ni Kırım’ın Rus işgalini meşrulaştırmak için kullandığını ifade etti. 

Kırım'da Rus işgalci yönetimi, yedi yıldır Akmescit’te Yalta yolu üzerinde Cuma Camii inşa ediyor. Her şeyi propaganda aletine çeviren işgalciler, Cuma Camii inşaatını da bu amaç için kullanıyor. Kırım Haber Ajansına konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, “Şu an, 1783 yılında da olduğu gibi, Kırım’ın Rus işgalinin meşrulaştırılmanın tek yolu bazı din adamlarının kullanılmasıdır.” dedi. Caminin bir ibadet yeri olduğunu vurgulayan Müftü, “İbadethane işgalci gücü meşrulaştırmak için kullanılan bir yerse, ibadethane çalışanları ise duaya gelenlere karşı sahte ihbarlar hazırlanması için kullanılıyorsa böyle bir yere cami denemez.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sıradan insanların Akmescit’teki camiyi ibadet etmek için kullanacağını üzülerek belirten Rüstemov, “Ne yazık ki, işgal ne kadar uzun sürerse, sıradan insanlar, sıradan vatandaşlar yaşadıkları koşullara o kadar çok alışıyor. Fakat işgalcilerin camiyi inşa etme amacı değişmiyor.” dedi.

KIRIM’DAKİ CUMA CAMİİ

Akmescit’te Yalta yolu üzerinde inşa edilen, yarımadanın en büyüğü olacak bu cami için arazi temin etme ve inşaat işlerini başlatma süreci büyük zorluklarla karşılaştı. Toplu olarak anavatanlarına dönmeye başlayan Kırım Tatarları, Kırım’da Cuma Camii’ni inşa etme konusunu gündeme getirdi. Cami için uygun arazi 2011 yılında temin edildi. Yarımadanın her yerinden gelen Kırımlı Müslümanlar toplanarak, caminin inşa edileceği yere her bir aile üyesi adına birer taş getirdi. Caminin temel atma töreni, 2014 yılında Ukrayna ile Türkiye Cumhurbaşkanlarının katılımıyla yapılacaktı.

Ancak Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ile bu planlar gerçekleştirilemedi.

CAMİ İNŞAATINDA TUR DÜZENLENDİ

İşgalci yönetim, cami inşaatını 2015 yılında başlattı ve defalarca kısa zamanda açılışın yapılacağını duyurdu. Her şeyi propaganda aletine çeviren işgalciler, Temmuz 2020’de Kurban Bayramı arifesinde Kremlin kontrolündeki medya temsilcileri için inşaatta bir tur düzenledi. Cami inşaatının baş mimarı Emil Yusupov’un tur sırasında yaptığı açıklamalara göre, cami cephesindeki işlerin yüzde 70’i ve cami etrafında yapılacak işlerin de yaklaşık yüzde 40’ı yapıldı. Ayrıca Cami süsleme işlerinin, Türkiye’den gelen bir uzman ekip tarafından yapılacağını iddia etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.