SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Konuşmaları Serisi’nde Dr. Bezikoğlu, Kırım Tatar diasporasının siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini incelediği kitabını tanıtacak

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2022 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2022 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Konuşmaları Serisi’nde  Dr. Bezikoğlu, Kırım Tatar diasporasının siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini incelediği kitabını tanıtacak

Kırım, Karadeniz, Doğu Avrupa, Kıpçak bozkırı ve bu alanlara yönelik çalışmalar yürütenler arasında haberleşmeyi ve işbirliğini arttırmayı hedefleyen Kırım Araştırmaları Ağı tarafından düzenlenen  Kırım Konuşmaları Serisi’nin ikinci konuşmacısı Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu olacak. "Kırım, Diaspora, Milli Kimlik" konulu seride, Dr. Bezikoğlu, Kırım Tatar diasporasının 4 ülkede 100 yılı kapsayan siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini konu aldığı, aynı zamanda doktora tezi üzerine bina edilmiş “Emigre, Exile, Diaspora and Transnational Movements of the Crimean Tatars” (Kırım Tatarlarının Göçmen, Sürgün, Diaspora ve Ulusötesi Hareketleri) adlı kitabını anlatacak.

Kırım, Karadeniz, Doğu Avrupa ve Deşt-i Kıpçak (Kıpçak Bozkırı) ile ilgili konularda çalışan akademisyenler arasında iletişim sağlamayı ve çalışmalarını duyurmayı amaçlayan Kırım Araştırmaları Ağı (Crimean Studies Network) bünyesinde düzenlenen Kırım Konuşmaları Serisi devam ediyor. Kırım Konuşmaları Serisi'nin Kitap Konuşmaları konuğu olarak platformun kurucularından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu yer alacak. "Kırım, Diaspora, Milli Kimlik" konulu etkinlik serisi kapsamında Dr. Bezikoğlu’nun Kırım Tatar diasporasının 4 ülkede 100 yılı kapsayan siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini konu edinen İngilizce yayımlanan kitabı tanıtılacak. Kitap; Kırım Tatar diasporasının Türkiye, Romanya, ABD, Eski Sovyetler Birliği olmak üzere 4 ülkede; Siyasi Muhaceret, Sürgün, Diaspora ve Ulusötesi hareketlerini konu ediniyor.

Etkinlik, Kırım Araştırmaları Ağı'nın YouTube hesabı üzerinden canlı yayınlanacaktır. (Zoom yayınına katılmak isteyenler ise Kırım Araştırmaları Ağı'na direkt mesaj (DM) yolu ile ulaşabilir.)

KIRIM TATAR DİASPORASI NASIL ULUSÖTESİ BİR KİMLİK İNŞA ETTİ?

Söz konusu kitabı hakkında 21 Temmuz 2021 tarihinde QHA’ya demeç veren Dr. Bezikoğlu, çalışmasında özellikle Eski Sovyetler Birliğinde sürgünden sonra Orta Asya’da gelişen milli hareketlerin yapısını, siyasi mahiyetlerini incelediğini belirtti. Dr. Bezikoğlu, sonrasında ise Kırım’a dönüş hareketleri süresince de Kırım Tatar diasporasının verdiği destek ile hem anavatandaki Kırım Tatarları ile hem diasporadaki Kırım Tatarlarının bir araya gelerek Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) gibi ulusötesi yapılarla, nasıl ulusötesi bir kimlik oluşturdukları konusunu kitabında incelediğini anlattı.

TÜRKÇE YAYINI DA OLACAK

Doktora tezini 2012 yılında Kanada’daki Toronto Üniversitesinde tamamlayan Dr. Bezikoğlu, orijinal dili İngilizce olan çalışmasını güncellediğini belirterek kitabın kısa zamanda içinde Türkçe yayınının da hazırlıklarına başlayacağını bildirdi.

“TARİHİMİZDE YETERLİ ÖNEMLİ GÖRMEYEN KONULARA DEĞİNDİM”

Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, söz konusu çalışmasının amacına dair ise şunları kaydetti:

“Bu çalışma ile daha çok unutulmuş olan Kırım Tatar diasporasının tarihini ortaya çıkartmak istedim. Bu sebeple örneğin, Türkiye’de ve Romanya’da 1900’lü yılların başından itibaren aslında bilinmeyen bir Kırım Tatar siyasi hareketi olduğunu ve bu hareketin evrelerini, aktörlerini anlattım. Sonuç olarak da bu hareketin devamlılık teşkil ettiğini ve çeşitli örnekleriyle bugüne geldiğini gösterdim. Hem edebi eserlere baktım, hem de çeşitli tarihi olayları gözler önüne serdim. Bunların en önemlisi Romanya’da gelişen Kırımlılık Hareketi. Romanya’da iki savaş arası dönemde Kırım Tatarlarının Türkiye’ye değil de Kırım’a dönmeleri için ve oradaki Kırım Tatar köyleri arasında Kırım Tatar bilincini güçlendirmek için çok aktif çalışan siyasi önderlerimizin rollerini göstermek istedim. Aynı şekilde 2. Dünya Savaşı arasındaki dönemde Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasında kalan soydaşlarımızı kurtarmak için diasporamızın nasıl çaba gösterdiğini anlatmak istedim. Gerçekten çok ilginç ancak tarihimizde yeterli önemi görmeyen konulara değindim.”

DR. BEZİKOĞLU: DİASPORA, KIRIM TATAR TARİHİNİN BİR PARÇASI OLMASI GEREKİYOR

Kırım Tatar tarihi anlatılırken Kırım Tatar diasporasının yeteri kadar anlatılmadığına dikkat çeken Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, “Diasporanın bilinçlerini koruyarak uzun süre yaşadıkları ve bunların da Kırım Tatar tarihinin bir parçası olması gerektiği bu kitabın en önemli tezi olabilir.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.