SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın su barajlarının doluluk oranı düşmeye devam ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki barajlarda su oranı hızla düşmeye devam ediyor. Barajlardaki toplam su miktarının önceki yılın aynı dönemine göre, 48,875 milyon metreküp daha az olduğu belirtiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2021 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2021 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın su barajlarının doluluk oranı düşmeye devam ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki barajlarda su oranı hızla düşmeye devam ediyor. Barajlardaki toplam su miktarının önceki yılın aynı dönemine göre, 48,875 milyon metreküp daha az olduğu belirtiliyor.

İşgalci yönetim, yarımadada ocak ayında etkili olan kar yağışlarına rağmen barajdaki suların azalmaya devam ettiğini duyurdu. Kırım Suyu şirketinin Kremlin kontrolündeki sözde genel müdürü Vladimir Bajenov, yarımadada su temini ile ilgili bugün düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, "Su rezervlerimiz azalıyor. Akmescit (Simferopol) Su Barajındaki doluluk oranı bu sabah itibarıyla yüzde 7, Partizanskoye Su Barajı ise yüzde 14, Ayan (Ayanskoye) Su Barajı da yüzde 26. Fakat Ayan Su Barajındaki su rezervleri çok küçük olduğundan onları ciddiye almıyoruz." diye bildirdi.

Kırım’ın sözde Hidrometeoroloji Merkezine göre, şubat ayının başında Kırım’ın barajlarındaki toplam su miktarı 36,052 milyon metreküptür. Önceki senenin aynı dönemiyle kıyasla barajlardaki su miktarı 48,875 milyon metreküp kadar azaldı.

İŞGALCİLER: YERALTI KAYNAKLARINA ODAKLANIYORUZ

Daha önce, Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov ise Kırım’ın şehirlerine ve bölgelerine su temininin en kötü senaryodan hareketle devam ettiğini belirterek, “En kötü duruma odaklanacağız, şimdilik iyimser senaryo yok, kimse ne olacağını bilmiyor. Yeraltı kaynaklarına odaklanıyoruz” şeklinde açıklama yapmıştı.

KIRIMOĞLU: SU SORUNU ÇÖZMEK İÇİN KIRIM'I MAHVEDECEKLER

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.