SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırım’ın işgalini tanımayan Türkiye, Kırım Tatarlarının yanında durmaya devam edecek"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, dün işgalcilerce gerçekleştirilen Kırım Tatarlarının evlerine yönelik toplu baskına ilişkin tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Kırım’ın işgalini tanımadığı ve Kırım Tatarlarının yanında durmaya devam edeceği vurgulanarak bu tür uygulamalara son verilmesi çağrısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2021 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2021 18:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırım’ın işgalini tanımayan Türkiye, Kırım Tatarlarının yanında durmaya devam edecek"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalciler tarafından Kırım Tatarlarının evlerine düzenlenen toplu baskınlara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Kırım’ın işgalini tanımadığı ve Kırım Tatarlarının yanında durmaya devam edeceği vurgulanarak bu tür uygulamalara son verilmesi çağrısı yapıldı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki yönetimi, Kırım Tatarlarına uygulanan baskılara dün bir yenisini daha ekledi. İşgalci güçler, dün sabah saatlerinde birçok Kırım Tatarının evine toplu baskın düzenledi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, bugün yazılı açıklama yayımlayarak duruma tepki gösterdi.

"TÜRKİYE, KIRIM TATARLARININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK"

Açıklamada, "Kırım’da dün (17 Şubat) sabah saatlerinde soydaş Kırım Tatar Türklerinin evlerine yapılan baskınları ve alınan gözaltı kararlarını endişeyle karşılıyoruz." ifadelerine yer verildi. Ayrıca Kırım Yarımadası’nın asli unsurları olan Kırım Tatarlarına yönelik bu tür uygulamalara son verilmesi çağrısı yapılarak, "Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımayan Türkiye, Kırım Tatarlarının yanında durmaya devam edecektir." vurgusu yapıldı.

KIRIM TATARLARININ EVLERİNE BASKIN

İşgalci güçler tarafından 17 Şubat 2021’de sabahın erken saatlerinde bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenlendi. Yapılan yasa dışı aramalardan sonra işgalcilerce 7 kişi alıkonuldu.

Kırım’daki Rus işgal güçleri, Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Abdulboriy Mahamadinov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u alıkoydu. İşgalcilerin sonrasında Abdulboriy Mahamadaminov’u serbest bıraktığı bildirilirken, 6 kişi “mahkemeye” çıkarıldı.

Yedi Kuyu (Lenino) sözde Bölge Mahkemesi Yaşar Şihametov hakkında 14 Nisan 2021 tarihine kadar tutuklama kararı aldı. Öte yandan Akmescit’teki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi; Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u 15 Nisan 2021 tarihine kadar “tutuklu” kalacağını açıkladı.

İşgalciler, 6 Kırımlıyı güya Rusya’da terörist örgüt olarak kabul edilen Hizb-ut Tahrir örgütünün faaliyetlerine katılmak ile suçladı. İşgalci mahkemenin aldığı yasa dışı tutuklama kararına karşı, Rus işgalindeki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları tepki gösterdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.