SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın işgalci yönetimi, su sorunu nedeniyle Ukrayna’ya dava açacağını duyurdu

Kırım'ın işgalci yönetimi, su sorunu nedeniyle Ukrayna’ya dava açacağını duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2021 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2021 21:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın işgalci yönetimi, su sorunu nedeniyle Ukrayna’ya dava açacağını duyurdu

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki  sözde yönetimi, güya "su ablukasının yarımadaya verdiği zarar nedeniyle" Ukrayna’ya karşı dava açmaya hazırlandıklarını duyurdu. Kırım’ın sözde Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov’a göre, davalılar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Refat Çubarov da yer alacak.

Kırım’ın sözde Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, bugün Rus medyasına yaptığı açıklamada, Kırım’ın sözde yönetiminin, "su ablukasının yarımadaya verdiği zarar nedeniyle" Ukrayna’ya karşı dava açmaya hazırlandıkları açıkladı. Konstantinov, ilgili komitelere, Kuzey Kırım Kanalı’nın kapatılmasından kaynaklanan zararı hesaplama talimatı verdiğini bildirdi. Açıklamasında, "Pirinç yetiştiriciliğiyle uğraşan sektör neredeyse tamamen yok oldu… Çiftçilerin işlerinin yeniden yönlendirmesi yüzünden 2014 yılından bu yana çoğu çiftçi zarar görüyor." diye anlattı.

KIRIM'IN İŞGALCİ YÖNETİMİ, SU SORUNU NEDENİYLE UKRAYNA'YA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Sözde Parlamento Başkanı Konstantinov, Rusya’nın Kırım’ın su sorununu çözmek için harcamayı planladığı 50 milyar rublenin de Ukrayna’ya karşı açılan davaya dahil edileceğini ileri sürdü. Konstantinov davalılar arasında KTMM Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti eski Bakan Yardımcısı Andrey Sençenko’nun ve Kırım’a su sağlamayı durdurma çağrılarda bulunan diğer Ukraynalı siyasetçilerin yer alacağını belirtti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: SU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN KIRIM’I MAHVEDECEKLER

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

PUTİN’DEN KIRIM’DA SU ARITMA TESİSİ İNŞA ETME TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla işgal edilen Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada, deniz suyu arıtma tesisinin inşa edileceği bildirildi. Aralık 2020’de Kırım’ın sözde yönetimi, Sak bölgesinde deniz suyu tesisi inşaat hazırlıklarına başlandığını duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.