SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’ın işgalci yönetimi, Dnipro’daki suyu çalmaya başladı!

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2022 19:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2022 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’ın işgalci yönetimi, Dnipro’daki suyu çalmaya başladı!

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetimi, Kuzey Kırım Kanalı'nın Dnipro ile gelen su ile dolduğunu iddia etti. İşgalciler, 27 Şubat 2022 tarihinde Dnipro’daki suyun, işgal altındaki Kırım’a gitmesini engelleyen barajı patlatmıştı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Su Yönetimi ve Arazi Islahı Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Albert Kangiyev yaptığı açıklamada, “Kanal tamamen doldu.” diye bildirdi. 

RUSYA UKRAYNA’YA AİT SUYU ÇALIYOR

Rus işgal güçleri, 27 Şubat 2022 tarihinde Dnipro’daki suyun işgal altındaki Kırım’a gitmesini engelleyen iki barajı patlatmışlardı. Ukrayna Çevre Müfettişliği temsilcisi Andriy Vagin, işgalcilerin barajlarını patlattığını ve suyun işgal altındaki Kırım’a gitmeye başladığını doğrulayarak, “Dnipro Nehri'ndeki ve genel olarak ülkemizdeki su su kaynakları, Ukrayna halkının mülkiyetindedir. Dolayısıyla Ukrayna halkı ve devleti, Rusya tek taraflı olarak su teminine başladığından dolayı zarar ve kayıplara uğruyor. Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşları için su sağlamak bizim için sorun değil ama işgalciler bu suyu askeri ihtiyaçları için kullanabilir. Ve tabii ki bu su için kimse para ödemiyor.” dedi.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışarak birçok yerleşim yerinde su kuyuları açtı. Ancak bu durum, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açtı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.