SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'daki nehir ve göller yok oluyor

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2020 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'daki nehir ve göller yok oluyor

Zera Kırımlı / QHA

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da birbiri ardından nehir ve göller kuruyor. İşgalcilerin yarımadaya asker yığması ve demografik yapıyı kökten değiştirmek uğruna nüfus kaydırması çevre felaketini körüklüyor.

Kırımlı blog yazarları iki gün önce Sudak yakınlarında bulunan Koz (Solneçnaya Dolina) köyündeki eşsiz göllerden birinin kuruduğunu bildirdi. Yapay oluşturulan göl, yerli sakinlerinin ve turistlerin gözlerini kamaştırıyordu. Ancak göl şu an kurumuş ve korkunç gözüküyor.

Koz köyündeki göl

Bunun dışında yakın zaman önce Karasubazar’daki Burçek (Kirpiçnoye) köyündeki gölet de kurudu.

Karasupazar bölgesindeki gölet

Kırım’daki su barajlarını besleyen nehirlerdeki su seviyesi kuraklık nedeniyle çok azaldı. 26 Temmuz 2020’da Bahçesaraya bölgesinde yerleşen Arançı (Suvorovo) köyü yanından geçen Kaça nehri kurudu, 3 Ağustos 2020'de ise Partizanskoye (Sabla) su barajını besleyen Alma nehri de kurudu. Daha sonra ise Çorgun ve Belbek nehirlerinde su kayboldu. 29 Ağustos 2020'de ise gözlemlerin yapılmaya başladığından bu yana Tanasuv nehrinin ilk kez kuruduğu belirtildi.

Tanasuv nehri Kaça nehri

Kuraklık nedeniyle işgalci yönetim Akmescit (Simferopol) kentinde ve Akmescit ile Bahçesaray bölgelerindeki 39 yerleşim yerinde belirli saatlerde su vermeye başladı. Kırım sakinleri belirli saatlerde musluklardan akan suyun içmek için uygun olmadığını belirtiyor. Öte yandan yarımadadaki marketlerde satılan içme suyu fiyatlarının da aniden arttığı gözlemlendi.

Daha önce, Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentinde musluklardan kirli suyun aktığı bildirilmişti.

İlgili haber: Kırım'da musluklardan içme suyu yerine çamur akıyor

Bilindiği gibi, Rus işgali altında bulunan Kırım’ın işgalci yönetimi, su sorununu çözmek için çeşitli yöntemlere başvurduğu bildirilmişti.

İlgili haber: Kırım’da su azaldıkça sorunlar büyüyor

İŞGALCİ RUSYA BM’YE ŞİKAYETTE BULUNDU

Daha önce, Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın işgalinden dolayı Ukrayna’nın yarımadaya yönelik su tedarikini kesmesine karşı, Birleşmiş Milletlere (BM) başvuruda bulunduğu bildirilmiş, Kremlin yönetiminin BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e konu ile ilgili dilekçe gönderdiği belirtilmişti.

İlgili haber: İşgalci Rusya, Kırım’a su tedariki için BM’ye başvurdu

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

İlgili haber: Kırımoğlu: Kırım’a su sağlamak ulusal çıkarlarımıza ihanet etmektir

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

İlgili haber: “Su kıtlığı nedeniyle Kırım’daki topraklar bozuluyor onları yeniden kazanmak onlarca yıl sürer”

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu.Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.