SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'daki Karasubazar barajı tamamen kurumak üzere

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Karasubazar (Belogorsk) barajındaki su miktarının daha önceki temmuz aylarında olmadığı kadar azaldığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2020 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2020 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'daki Karasubazar barajı tamamen kurumak üzere

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Karasubazar (Belogorsk) barajındaki su miktarının daha önceki temmuz aylarında olmadığı kadar azaldığı bildirildi.

Bölge sakinleri, büyük kısmı kuruyan Karasubazar barajını besleyen ve genellikle yüksek su seviyesine sahip olan Büyük Karasu nehrinin de çok inceldiğini belirtti.

SONBAHARDA SU BARAJLARI TAMAMEN KURUYABİLİRLER

Karasubazar barajındaki su seviyesinin bu yıl hiç olmadığı kadar düştüğünü anlatan Kırım Tatar aktivist Reşad Memetov, "Durum çok endişe verici. Baraj kurumak üzere... Bu onlarca sene içinde oluşan flora ve fauna yok oluyor demek. Bildiğim kadarıyla orada şu an aktif bir şekilde balık avlanıyor. Geçen hafta içinde askerler Taygan su barajından Akmescit’e (Simferopol) su taşıyacak boru hattı döşedi. Yani son kalan sular Akmescit ihtiyaçları için kullanılacak. Bu durumda sonbaharda ilk kez Karasubazar su barajını ve ona çok yakın bulunan Taygan su barajını kurumuş şekilde görebiliriz." diye kaydetti.

İŞGALCİLER ARTEZYEN KUYULARDAKİ SULARI KULLANMAYA BAŞLADI

İşgalci yönetim yarımadada su eksikliği nedeniyle artezyen kuyularındaki suları kullanma kararı almıştı. Ancak bu kararın yarımadadaki su ihtiyaçlarının sadece yüzde 15’ini karşılayacağı belirtilmişti.

İlgili haber: Kırım’da su kıtlığı: İşgalciler artezyen suyu kullanmaya başladı

İŞGALCİ YÖNETİM ÇEŞİTLİ YÖNTEMLERE BAŞVURUYOR

Ayrıca Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, yarımadada yağmuru artırmak için tasarlanmış bir uçak getirteceklerini duyurmuştu.

İlgili haber: İşgalcilerden Kırım'daki su kıtlığına karşı akıl almaz yöntem

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANA KARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyordu.

İlgili haber: “Su kıtlığı nedeniyle Kırım’daki topraklar bozuluyor onları yeniden kazanmak onlarca yıl sürer”Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu.Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.