SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'daki avukatlara destek ağı kuruluyor

Kırım'daki avukatlara destek ağı kuruluyor

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2021 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2021 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'daki avukatlara destek ağı kuruluyor

Ukrayna Sivil Özgürlükler Merkezi, Rus işgali altındaki Kırım'da avukatlık faaliyetleri nedeniyle işgalcilerin baskısına maruz kalan avukatlara destek amacıyla insan hakları ağı kurma çalışmalarına başladı. Başkan Oleksandra Matviyçuk, Kırım'daki avukatlara destek için kurulacak olan ağın, farklı ülkelerdeki avukatları bir araya getireceğini kaydetti.

Kıyiv merkezli insan hakları kuruluşu Sivil Özgürlükler Merkezi, Rus işgali altında bulunan Kırım'da siyasi tutsakları savundukları için baskıya maruz kalan avukatlara destek amacıyla yeni bir insan hakları ağını kurma çalışmalarına başladı. Kırım Dayanışması platformunun 31 Ocak 2021 tarihinde yapılan çevrimiçi görüşmesine katılan Sivil Özgürlükler Merkezi Başkanı Oleksandra Matviyçuk şöyle konuştu:

"Bu yıl, Kırım'da sadece mesleklerini icra ettikleri için baskıya maruz kalan meslektaşlarımızla dayanışma ve destek ilkelerine dayanan ve farklı ülkelerdeki avukatları birleştiren yeni bir insan hakları ağı üzerinde çalışmaya başladık."

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARI SAVUNAN AVUKATLARA DESTEK AĞI

Matviyçuk, Sivil Özgürlükler Merkezinin gelecekte faaliyetlerini, uluslararası örgütlerde gerekli hukuki çözümleri elde etmek için hem uluslararası insan hakları kampanyalarına hem de yasa dışı hüküm verilen siyasi tutsakların belirli davalarına odaklamayı planladığını kaydetti. Bunun yanı sıra Matviyçuk, "Ayrıca, farklı ülkelerdeki avukatların kolektif dayanışmasına da özel önem vereceğiz. Bu araç daha önce hiç kimse tarafından kullanılmamıştı ve umarız ki onun yardımıyla durumu etkileyebiliriz." dedi.

Sivil Özgürlükler Merkezinin, 2014 yılından bu yana işgal altında bulunan Kırım'daki durumu, "BM, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ile yakın çalışma içinde" izlediğini kaydeden Matviyçuk, "Bu uluslararası kuruluşlar, burada ve şu anda durumu etkileyemiyorlar, adaletsizliğin derhal durdurulmasına ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasına etki edemiyorlar, bu yüzden stratejimizi değiştirdik ve çalışmalarımıza ek olarak uluslararası insan hakları ağları kurmaya ve çeşitli insan hakları kampanyaları düzenlemeye başladık." diye kaydetti.

Sivil Özgürlükler Merkezi, Ukrayna'da ve eski Sovyetler Birliği'nde insan hakları değerlerini teşvik etmek ve desteklemek amacıyla 2007 yılında Kıyiv'de kuruldu. Merkezin başlıca görevleri arasında; Kırım'daki siyasi baskı vakalarını ve Donbas'taki uluslararası suçları belgelemek ve çeşitli uluslararası dayanışma programlarına katılmak yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.