SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da zorla kaybedilenler için Kıyiv'de destek eylemi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, 2014 yılından bu yana zorla kaybedilen kişilere destek eylemi yapıldı. Söz konusu eylemin, KrımSOS teşkilatının "Find & Free" kampanyası çerçevesinde düzenlediği 58. etkinlik olduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2021 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2021 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da zorla kaybedilenler için Kıyiv'de destek eylemi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, 2014 yılından bu yana zorla kaybedilen kişilere destek eylemi yapıldı. Söz konusu eylemin, KrımSOS teşkilatının "Find & Free" kampanyası çerçevesinde düzenlediği 58. etkinlik olduğu belirtildi.

Rusya Federasyonu'nun 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinden sonra, yarımadada zorla kaybedilen insanlara destek amacıyla Kıyiv'de bugün "Daire Çizmek" adlı eylem düzenlendi. Azatlık Radyosu'nun haberine göre, Rusya'nın Kıyiv Büyükelçiliği önünde düzenlenen eylemin, KrımSOS teşkilatının Kırım'da zorla kaybetme kurbanları ve onların yakınlarına destek amacıyla düzenlenen "Find & Free" kampanyası çerçevesinde düzenlediği 58. etkinlik olduğu belirtildi.

RUSYA, TÜM TALEPLERE SESSİZ KALIYOR

Eylem organizatörleri, amacın Ukrayna toplumuna Kırım'da kaçırılan insanları unutmalarına izin vermemek olduğunu kaydetti. Organizatörler, katılımcıların etkinlik sırasında yürüyerek daire çizdiğini ve bu eylemle Rusya Federasyonu'nun tüm taleplere sessiz kaldığını göstermek istediğini belirterek, "Bizim eylemlerimiz sonu olmayan daire etrafında yürümeye benziyor: biz talep ediyoruz Rusya susuyor, Rusya susuyor biz talep ediyoruz. 26 Mayıs'taki performansımızla er ya da geç bu daireyi kopararak kaybolanlar hakkındaki gerçekleri öğreneceğimizi gösterdik." ifadelerini kullandılar.

"ZORLA KAYBETMELER KAÇIRMA OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"

BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonu basın servisi tarafından, 31 Mart 2021 tarihinde yayımlanan açıklamada, işgalin başından bu yana Kırım’da toplamda 43 kişinin kaçırıldığı bildirildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından “zorla kaybetme” vakası olarak kayda geçirilen söz konusu kişilerin, işgalci yönetimin kontrolü altında bulunan silahlı grup veya sözde kolluk kuvvetleri görevlileri tarafından kaçırıldığı ifade edildi. BM İnsan Hakları Gözlem Misyonunun açıklamasında, "Zorla kaybetme vakaları genel olarak kaçırma şeklinde gerçekleştirildi. 43 zorla kaybettirilen kişiden 11’inin bulunduğu yer hala belli değil, bir erkek ise hala hapiste alıkonuluyor." ifadeleri kullanıldı.

ZORLA KAYBETME

Uluslararası insan hakları hukukunda, bir kişinin devlet görevlileri veya devletin görevlendirmesi, desteği veya bilgisi dahilinde üçüncü bir kişi/kişiler tarafından zorla kaçırılması veya hapsedilmesi, ardından bu kişinin akıbeti ve nerede olduğuna dair bilgileri olduklarını reddetmeleri ve böylece mağdurun hukukun koruması dışında bırakılması hali zorla kaybetme olarak tanımlanır.

Bir kişi ‘kayıp’ olduğunda, işkence yapılmış veya öldürülmüş olma ihtimali yüksektir.

Zorla kaybetme uygulamasının yaygın ve sistematik olarak kullanılması insanlığa karşı işlenen bir suçtur.

Daha önce KrımSOS sivil toplum teşkilatı, 6,5 yıldır devam eden Rus işgali boyunca Kırım’da 44 kişinin kaçırıldığını ve kayıp olanlardan 15’inin hala bulunamadığını bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.