SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da yasa dışı kazılar: İşgalciler, III. yüzyıla ait mücevher koleksiyonu buldu

Kırım'da yasa dışı kazılar: İşgalciler, III. yüzyıla ait mücevher koleksiyonu buldu

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2021 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2021 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da yasa dışı kazılar: İşgalciler, III. yüzyıla ait mücevher koleksiyonu buldu

Rus işgalci yönetimi, uluslararası hukuku görmezden gelerek Kırım’da yasa dışı kazı çalışmalar yürütüyor. Akmescit (Simferopol) bölgesindeki Tolban (Opuşki) köyü yakınlarında yürütülen yasa dışı kazılar sırasında III. yüzyılına ait mücevherler bulundu.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yapılan kazı çalışmaları sırasında III. yüzyılına ait mücevher koleksiyonu bulundu. Kırım’da Rusya'nın işgalinden sonra yarımadada kurulan sözde Kırım Federal Üniversitesinden yapılan açıklamada, kazı sırasında bir çift küpe, üç bilezik ve iki adet gerdanlık bulunduğu aktarıldı. Öte yandan, bulunan tarihi eserlerin çok iyi durumda olduğu belirtildi.

RUSYA, KIRIM’IN KÜLTÜREL MİRASINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Bilindiği gibi, Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya yarımadadaki kültür mirası çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, Kırım'ın dışına çıkarılan kültürel varlıklar zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

Rusya’nın ayrıca, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objelerini kendi adına UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için başvuru yapmaya hazırlandığı bildirilmişti.

Ukrayna, Kırım Han Sarayı'nı ulusal kültür mirası listesine ekledi - Milli  Düşünce Merkeziİşgalci Rusya, tarihi Hansaray'ı tahrip ediyor:
İşgalci Rusya, Hansaray'ı talan ediyor
UNESCO RAPORU: “KIRIM’DAKİ DURUM KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da eğitim, bilim, kültür, bilgi yayma ve medyanın işleyişi alanlarındaki durum ile ilgili yeni raporunu yayımladı.  Raporda, işgal altındaki Kırım’da örgütün tüm yetki alanlarındaki durumun kötüleşmeye devam ettiği vurgulandı.

Ocak 2021’de Ukrayna’nın, Rus işgali altında bulunan 175 anıtı, ulusal kültürel mirası listesine dahil ettiği bildirilmişti. Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray da listede yerini almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.