SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’da yağan yağmurlar fayda etmedi: Yarımadadaki nehirler kurumaya devam ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da son bir ayda yağan yağışlar yarımadada yaşanan su sorununu hafifletemedi. İşgalci yönetim, Kırım’ın nehirlerinin kurumaya devam ettiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2021 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2021 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’da yağan yağmurlar fayda etmedi: Yarımadadaki nehirler kurumaya devam ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da son bir ayda yağan yağışlar yarımadada yaşanan su sorununu hafifletemedi. İşgalci yönetim, Kırım’ın nehirlerinin kurumaya devam ettiğini açıkladı.

Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Hidrometeoroloji Merkezinden yapılan açıklamada, mayıs ayında nehir havzalarına mevsim normunun yüzde 7 ila 35’i kadar yağış miktarının düştüğü bildirildi. En önemli yağış eksikliğinin; Kaça, Belbek, Çorgun (Çornaya), Salgir nehirlerinin havzalarında hissedildiğini belirtildi. 

DAĞ NEHİRLERİNDE SU KALMADI

Kırım Dağları’nda ise düşen yağış miktarının normun çok altında olduğu ifade edilirken; Aluşta, Sudak ve Kefe(Feodosiya) bölgelerindeki dağ nehirlerinin çoğunun kuru kalmaya devam ettiği kaydedildi. Ayrıca açıklamada, barajlardaki su seviyesinin önemli miktarda azaldığına dikkat çekildi.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

RUS İŞGALCİLER KIRIM’DAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARINA KULLANIYOR

Bilindiği gibi önceki seneler de Kırım’da kurak geçmişti. Kuraklık ve Rus işgalcilerin Kırım’ın su kaynaklarının büyük kısmını askeri ihtiyaçlarına harcamasından dolayı yarımadadaki doğal kaynaklardaki su seviyesi hızla azalıyor.

KIRIMOĞLU: SU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN KIRIM’I MAHVEDECEKLER

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.