SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da Selim Giray Han'ın kızına ait olduğu tahmin edilen 300 yıllık yüzük bulundu

Kırım'da Selim Giray Han'ın kızına ait olduğu tahmin edilen 300 yıllık yüzük bulundu

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2021 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2021 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da Selim Giray Han'ın kızına ait olduğu tahmin edilen 300 yıllık yüzük bulundu

Rus işgal altındaki Kırım’da Kırım Hanı Selim Giray'ın kızı Kaya Sultan'a ait olduğu tahmin edilen bir yüzük bulundu. Bahçesaray’daki Hansaray’da bulunan yüzüğün 300 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Yarımadanın işgalinden sonra Kremlin yönetimi tarafından oluşturulan sözde Kırım Federal Üniversitesi Tarih Bölümü arkeolojik keşif ekibinin Hansaray’da düzenlediği yasa dışı kazı çalışmaları sırasında 300 yıllık bir yüzük bulundu. İşgalcilerin güdümündeki yerel medyada, 19 Ocak 2021 tarihinde çıkan haberlere göre, Arapça yazılı ve 300 yıl önce kaybedildiği tahmin edilen yüzük Şahin Kulesi'nin altında bulundu.

YÜZÜK 17. YÜZYILDAN KALMA VE KAYA SULTAN'A AİT

Keşif ekibinin Başkan Yardımcısı, Tarih uzmanı Valeriy Naumenko, yüzüğün 17. yüzyılın sonları ile 18. yüzyılın başlarında yıkılmış bir binanın bir kalıntıları üzerinde bulunduğunu anlattı. Kazıların yapıldığı toprak katmanının üzerine, daha sonrasında Şahin Kulesi inşa edilmişti.

Naumenko, “Bu buluş çok ilgi çekici çünkü yüzükte Arapça bir isim yazıyor; Kaya Sultan. Yüzükte kazılmış olan isim Handan mezarlığındaki bir mezar taşında da yazıyor. Bu yüzden yüzüğün Kırım Hanının kızına ait olduğunu düşünüyoruz.” diye anlattı.

Bilim insanları Kırım Hanı Selim Giray’in kızı olan ve 1718’de vefat eden Kaya Sultan'a ait olduğunu tahmin ediyor.

HANSARAY’IN TAHRİBATI

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.