SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Ailesi’nin kurucusu Anife Kurtseitova, Ankara'daki temaslarını QHA'ya değerlendirdi

Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrasında Kıyiv’de Kırım Tatar çocuklarının eğitimine yönelik çalışmalar yapan Kırım Ailesi’nin kurucusu Anife Kurtseitova, Ankara'da temaslarda bulundu. Kurtseitova, buradaki temaslarına ve merkezin yeni eğitim yılı faaliyetlerine ilişkin QHA'ya konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2021 21:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2023 22:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Ailesi’nin kurucusu Anife Kurtseitova, Ankara'daki temaslarını QHA'ya değerlendirdi

Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrasında Kıyiv’de Kırım Tatar çocuklarının eğitimine yönelik çalışmalar yapan Kırım Ailesi’nin kurucusu Anife Kurtseitova, Ankara'da temaslarda bulundu. Kurtseitova, buradaki temaslarına ve merkezin yeni eğitim yılı faaliyetlerine ilişkin Kırım Haber Ajansına QHA'ya konuştu.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Ailesi Kültür Merkezi, 2015’ten bu yana çalışmalar düzenlediği 165 numaralı okulda, 11 Eylül 2021'de düzenlenen törenle yeni eğitim yılına başladı. Kıyiv’de 7 yıldır faaliyet gösteren Kırım Ailesi Kültür Merkezinin kurucusu Anife Kurtseitova, Türkiye'ye gelerek önemli sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulundu. Temaslar kapsamında, Kırım Ailesi Kültür Merkezi, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Kırım Gelişim Vakfı ile 28 Eylül'de Ankara'da ortak çalışma protokolü imzaladı. Kurtseitova, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) müdürleriyle ve merkez ofisi yetkilileriyle de görüştü.

Kırım Haber Ajansının yeni ofisini de ziyaret eden Kurtseitova, Ankara temaslarına ve Kırım Ailesi’nin yeni dönem faaliyetlerine dair QHA'nın sorularını yanıtladı.

 "MERKEZDE EĞİTİM GÖREN 120 ÇOCUK VAR"

QHA'nın bugün Kırım Ailesi Kültür Merkezinin kurucusu Anife Kurtseitova ile gerçekleştirdiği röportajın tamamı şöyle:

QHA: Geçtiğimiz günlerde Kırım Ailesi yeni eğitim yılına başladı. Bu yıl içindeki eğitim planlamanızda neler yer alıyor?

Anife Kurtseitova: Kırım Ailesi, yedi yıldır faaliyet gösteren bir eğitim ve kültür merkezi. Bu sene de yeni eğitim yılı açılışı gerçekleşti. Eğitim gören 120 çocuğumuz var, 5 ile 18 yaş arasında 5 grupta öğrencilerimiz var. Eğitim faaliyetlerimiz kapsamında, hem Kırım Tatar dili ve edebiyatı, hem Kırım Tatar tarihi, müzik ve oyun derslerinin yanı sıra nakış dersleri de verilecek.

Kırım Ailesi Kültür Merkezi kurucusu Anife Kurtseitova.

KIRIM AİLESİ, TİKA VE YTB'NİN YETKİLİLERİ İLE ANKARA'DA İLK KEZ BİR ARAYA GELDİ

QHA: Türkiye ziyaretiniz sırasında temas kurduğunuz yerler nereler oldu? Bu temaslar kapsamında hedeflediğiniz projeler neler?

Anife Kurtseitova: Kırım Derneği Başkanı Mükremin Şahin'in daveti üzerine Türkiye'ye geldim. Kırım Derneği ile Kırım Ailesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bu anlaşma ile gelecekte; tarih, edebiyat, kültür üzerine beraber güzel projeler için çalışacağız. Kırım Ailesi teşkilatımız, çok uzun zamandan beri Türkiye'deki YTB ve TİKA gibi sivil toplum kuruluşları ile çalışıyor. Her zaman bize destek veriyorlar ve sık sık ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlk kez Ankara'da bu kurumların müdürleriyle ve merkez ofisi yetkilileriyle görüştük. Görüşmelerimiz güzel geçti, ayrıca projelerimizin de devamı gelecek. Bizim için bu kurumların destekleri çok önemli, çünkü onların desteğiyle çok gerekli ve faydalı işler yapıyoruz.

QHA: Kırım Gelişim Vakfı Kırım Derneği ile işbirliği protokolü imzaladınız. Bu protokol kapsamında gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler neler?

Anife Kurtseitova: Bu kapsamda kültür ve eğitim projeleri hakkında çok konuştuk. İlk olarak; Kırım Tatar hocalarla çok uzun zamandır bir proje fikrim vardı. Tüm Kırım Tatar dili ve edebiyatı hocalarını bir araya getirerek birkaç konferans yapmak istiyoruz. Kırım, Herson, Türkiye veya başka yerlerde de bulunan hocalar birbirleriyle çok az konuşabiliyor. Ne tür çalışmalar yapıyorlar, ne tür kitaplar çıkarıyorlar haberdar oluyoruz, ancak bilgimiz çok az. Bu nedenle de bir forum yapmak istiyoruz. Bunun çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Kırım Tatar tarihçilerini de böyle ayrı bir forumda bir araya getirerek birbiriyle tanıştırmak gerekiyor. Kırım'daki tarihçiler de kitaplar çıkarıyor, çalışmalarda bulunuyorlara ve böyle forumlarda, konferanslarda yeni fikir ve hedeflerimizi paylaşmamız gerekiyor.

KIRIM TATAR GÜNLERİ ETKİNLİĞİ PROJESİ

İkinci olarak ise; Kırım'da, Ukrayna'da ve Türkiye'nin de çeşitli yerlerinde Kırım Tatar Günleri etkinliği düzenlemek istiyoruz. Aynı zamanda Kırım Evi'nde Kırım Evi Merkezi Müdürü Ahtem Seytablayev'in (Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu) yardımcısı olarak da çalışmalar yapıyorum. Biz, Kırım'ı tanıtmaya yönelik büyük ölçekli bir etkinlik yapmak istiyoruz. Bu fikrimizi büyükelçiliklerle de konuşacağız. Destek ve kabul göreceğimizi umuyoruz. Bunun sonucunda da birlikte böyle bir etkinliğe imza atacağız.

QHA: Kırım Ailesi olarak gelecekte yapmak istediğiniz faaliyet planlamanız var mı? Neler?

Anife Kurtseitova: Her zamanki gibi eğitim yılı açılışımızı yaptık. Çalışmalarımız her ay birbirinden farklı önemli kişilerin tanıtımı ile yapıldı. Faaliyetlerimiz, Kırım Tatar dili edebiyatı ya da tarihi alanında ve konserlerle her hafta farklı konseptlerle oldu. Kırım Ailesi çocukları, birçok yerde tanınmakta. Çünkü çocuklarımız koreografi olsun, hocaları yönünden olsun profesyonel olarak çalışmakta. Yakın zamanda (bu cumartesi) yeni bir proje olacak. Ünlü Kırım Tatar nakış ustası Mayre Lyumanova iki aylığına merkezimize gelecek ve kadınlar için nakış kursu verecek. Bu projeye destek veren TİKA ile çalışacağız. Bunun akabinde de merkezimizde kültürümüze ait kıyafetler yapacağız. Bunun için dikiş makineleri ve dikiş malzemeleri TİKA tarafından temin edildi. Makinelerden biri büyükelçimizin (Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere) eşi Seda hanımın desteğiyle alındı. Bu proje kültürümüzün tanıtılması açısından çok önemli ve gerekli. Çocuklar ve anneler bizim nakışlarımızı öğrenecek.

KIRIM AİLESİ'NİN TÜRKİYE'DE DE ETKİNLİĞİ OLACAK

Merkezimizde Türkiye ile ilgili de etkinlik olacak. Yunus Emre yılı olması dolayısıyla bir aya yakın bir süre içinde etkinlik planımız var. Çocuklarımız hazırlanacak, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisinin, Kıyiv'deki Yunus Emre Enstitüsü'nün ve TİKA'nın katılım sağlayacağı resmi bir törenle etkinlik düzenleyeceğiz.

KIRIM AİLESİ'NDEN TÜRKİYE'DEKİ KIRIM TATAR DİASPORASINA TEŞEKKÜR

Kırım Ailesi teşkilatımıza destek veren Kırım Derneğine, Kırım Gelişim Vakfına, Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve eşi Elmaz Kırımlı'ya, Kırım Haber Ajansına çok teşekkür ediyorum.

KIRIM AİLESİ'NDEN AYDIN TAŞ'A AHDE VEFA: ONU HER ZAMAN HATIRLAYACAĞIZ

Son olarak, Kırım Haber Ajansının Genel Yayın Yönetmeni merhum Aydın Taş hakkında söylemek istediklerim ise şöyle; Kırım Ailesi teşkilatımıza verdiği destek ile bizlerde unutulmaz izler bıraktı. Aydın Bey, Kıyiv'de Kırım Ailesi'nin ilk ve tek tanıtım belgeseline imza attı. Onu her zaman hatırlıyoruz ve unutmayacağız...

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.