SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'a girişleri yasaklanan Ukraynalı gazeteciler AİHM'ye başvurdu

Kırım'a girişleri yasaklanan Ukraynalı gazeteciler, AİHM'ye başvurdu

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2020 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'a girişleri yasaklanan Ukraynalı gazeteciler AİHM'ye başvurdu

Kırım’ın işgalci yönetiminin baskılarını ifşa ettikleri için yarımadaya girişleri yasaklanan Ukraynalı gazeteci Olena Savçuk ve fotoğrafçı Alina Smutko, işgalci yönetimin yasa dışı eylemlerini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet etti.

Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Grubu avukatı Sergiy Zayets yaptığı açıklamada, "Bu vakalar Rusya'nın gazetecilere işgal altındaki bölgeye girmesine izin vermediği ve yarımadada yaşanan olayları gizlediği yönünde yapılan birçok açıklama bağlamında ifade özgürlüğü ihlali konusunu gündeme getiriyor. Yani söz konusu giriş yasağı artık sadece bir açıklama değil, somut bir gerçek. Bu yasakların Alena ve Alina'nın gazetecilik faaliyetleri dışında başka bir dayanağı olamaz." ifadelerini kullandı.

"AİHM'nin, 'KIRIM KİME AİT?' SORUSUNU CEVAPLAMASI GEREKECEK"

Avukat Zayets, Ukraynalı gazetecilerin şikayetleri incelenirken, AİHM’nin Kırım’ın aidiyetine ilişkin soruyu cevaplaması gerekeceğini de belirtti. Bu konuya ilişkin, avukat Zayets, "Hareket özgürlüğü, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi'nin dördüncü protokolünün ikinci maddesinde güvence altına alınmıştır. Bu hak, yasal olarak bir ülkenin topraklarında bulunan herkese garanti edilir. Şikayet dilekçelerinde hareket özgürlüğü ihlali de gündeme getiriliyor. Rusya, Ukrayna vatandaşlarına Ukrayna’nın işgal edilen topraklarına girmeyi yasaklıyor. Böylece bu şikayetleri incelerken AİHM’nin ‘Kırım kime ait?’ sorusunu cevaplaması gerekecek." diye anlattı.

İşgalciler, Şubat 2019’da Ukraynalı fotoğrafçı Alina Smutko ve Kasım 2018’de Ukraynalı gazeteci Olena Savçuk’un Kırım’a girişini yasaklamıştı. Ukraynalı gazeteci ve fotoğrafçı işgalci yönetimin Kırım Tatar ve Ukrain aktivistlere uyguladığı baskıları ifşa ediyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.