SON DAKİKA
Hava Durumu

Karatay: Nurettin Bey ve eşi Necmiye Hanım hayatları boyunca Kırım için mücadele etmiş büyüklerimizdi

Karatay: Nurettin Bey ve eşi Necmiye Hanım hayatları boyunca Kırım için mücadele etmiş büyüklerimizdi

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2020 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2020 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karatay: Nurettin Bey ve eşi Necmiye Hanım hayatları boyunca Kırım için mücadele etmiş büyüklerimizdi

Kırım davasının önde gelen duayeni, eski Emel Kırım Vakfı Başkanı Nurettin Mahir Altuğ’un eşi Necmiye Altuğ'un 29 Ocak 2020 tarihinde vefat etmesinin ardından Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay, Kırım davasının önemli ismi Nurettin Mahir Altuğ ve eşi Necmiye Altuğ'u Kırım Haber Ajansına anlattı.

EMEL DERGİSİ VE EMEL KIRIM VAKFININ ÖNCÜ İSİMLERİNDEN NURETTİN MAHİR ALTUĞ

Karatay, Nurettin Mahir Altuğ'un Emel Dergisi'nde ve vakıfta çok emeği olduğunu, bütün ömrünü Kırım davasını adadığını ifade etti. Altuğ'un eşi Necmiye Hanım için de her zaman eşine destek olan bir kişilik olarak bahseden Karatay, ölmeden önce hala Emel Dergisi'nin abonelik ücretini fazlasıyla yatırdığını ve dergisi eline ulaşmayınca arayıp nerede olduğunu merak edecek kadar ilgili bir insan olduğunu ifade etti. Zafer Karatay, Nurettin Mahir Altuğ ve eşi Necmiye Altuğ'a rahmet dilediği açıklamasında, şöyle konuştu:

"Nurettin Mahir Altuğ bizim Emelci büyüklerimizden, Müstecip Ülküsal'ın da manevi oğlu. Çünkü Nurettin Beyin annesi ile Müstecip Bey bir evlilik yapmışlardı. Malesef o eşi Romanya'da vefat etmişti. Müstecip Bey, onun (Altuğ) eğitimiyle ve yetişmesiyle de her zaman ilgilendi. Nurettin Bey, Emelci büyüklerimizin yanında yetişen, Cafer Seydahmet Kırımer'in yanında yetişen bir büyüğümüzdü. Biz kendisi ile 1980'li yılların öncesinde tanışmıştık ve Emel Dergisi'nin Ankara'ya intikali döneminde sürekli olarak görüştüğümüz bir büyüğümüzdü. Daha sonra da Emel Kırım Vakfının kurulmasına 1985 yılında karar verildi. Kurulmasına öncülük eden, bütün hukuki işlemlerini, bütün mahkeme işlerinin hepsini, tüzüğünün yazılması ve bütün resmi işlerini kendisi bir avukat olduğu için Nurettin Mahir Altuğ büyüğümüz yapmıştı.

"NURETTİN BEY DE NECMİYE HANIM DA HAYATLARI BOYUNCA KIRIM İÇİN MÜCADELE ETMİŞ KIYMETLİ BÜYÜKLERİMİZDİ"

Vakfımız kurulduktan sonra da vakfın başkanlığını yaptı. Vakfın başkanlık görevini 1991 yılına kadar sürdürdü. Daha sonra vakıf başkanlığını bana devretti. Bütün hayatları boyunca Nurettin Bey de, eşi Necmiye hanım da Kırım için, Kırım Türkleri için, Emel dergisi için mücadele etmiş çok kıymetli büyüklerimizdi. 1991 yılında biz Kırım'a gittiğimizde, İsmail Gaspıralı Konferansına katıldık ve Kırım'a daha önce Şefika Gaspıralı ve Mustafa Baloğlu tarafından hazırlanılmış, İstanbul derneğimizde ve bir kopyası da Ankara derneğimizde olan İsmail Gaspıralı büstünü yaptırarak hediye etmişti. O büst hala İsmail Gaspıralı Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Yani bütün hayatı boyunca iyi niyetle Kırım davasına hizmet etmiş bir büyüğümüzdü. Eşi Necmiye Hanım da elbette ki, onun yanında olan ona destek olan dünyalar tatlısı çok çok iyi bir insandı. Bir hanımefendiydi, İstanbul hanımefendisi idi. Ben her ikisine de Allah'tan rahmet diliyorum. Necmiye teyze geçen sene 93 yaşındayken bile Emel Dergisi'ne abone parasını fazlasıyla yatırıp, okuyan ve dergi gelmediğinde Emelim gelmedi, Emelim nerede diyen biriydi."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.