SON DAKİKA
Hava Durumu

Karasubazar Grubu davası: Siyasi tutsaklar bugün son sözünü söyleyecek

İşgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı, sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Karasubazar Grubundaki Kırım Tatar siyasi tutsaklarının davası, Rus mahkemesinde görülmeye devam ediyor. Kırım Tatar siyasi tutsakların, bugün mahkemede son sözlerini söylemeleri bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2021 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2021 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karasubazar Grubu davası: Siyasi tutsaklar bugün son sözünü söyleyecek

İşgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı, sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Karasubazar Grubundaki Kırım Tatar siyasi tutsaklarının davası, Rus mahkemesinde görülmeye devam ediyor. Kırım Tatar siyasi tutsakların, bugün mahkemede son sözlerini söylemeleri bekleniyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, işgalciler tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ayder Cepparov, Enver Omerov ve Riza Omerov’un (Karasubazar Grubu) bugün Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde yapılacak olan duruşmada, son sözlerini söyleyeceklerini bildirdi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Çubarov, "Asılsız olarak güya ‘terör faaliyetlerinde bulunmakla’ suçlanan Kırım Tatarlarının, bugün ve bundan sonraki birkaç gün içinde yapılacak duruşmalarda, son sözlerini söylemeleri bekleniyor. Daha sonra haklarında alınan kararlar açıklanacak." diye belirtti.

"SUÇLARI VATANLARINI SEVMEK, HALKINI SEVMEK"

İlgili mahkeme sürecini, "önyargılı yargılama" olarak nitelendiren KTMM Başkanı, "Rus cezalandırıcıları, suçları sadece vatanlarını, halkını sevmek, atalarının inancı olan İslam kurallarına uymak ve Ukrayna vatandaşı olarak kalmaya devam etmek olduğu için üç Kırım Tatarı için toplamda 50 yıl hapis cezası talep ediyor." ifadelerini kullandı.

KTMM Başkanı Çubarov, bir kere daha Rusya’dan Kırım Tatar siyasi tutsakları serbest bırakmasını talep etti.

RUS SAVCI ÜÇ KIRIM TATARI İÇİN TALEP ETTİĞİ AĞIR CEZALARI AÇIKLADI

Rus savcı, 23 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen duruşmada Enver Omerov için 19 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 9 ay denetimli serbestlik cezası, Riza Omerov (Enver Omerov’un oğlu) için 13 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 6 ay denetimli serbestlik cezası, ayrıca Ayder Cepparov için 18 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 2 ay denetimli serbestlik cezası talep etti.

KIRIM TATARLARINA İŞGALCİLERİN BASKI VE ALIKOYMALARI BİTMEK BİLMİYOR

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rus mahkemesi 18 Temmuz 2019 tarihinde Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.