SON DAKİKA
Hava Durumu

Kanada ve Avustralya'dan Rusya'ya "Kerç köprüsü" yaptırımları

Kanada ve Avustralya'dan Rusya'ya "Kerç köprüsü" yaptırımları

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2021 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2021 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kanada ve Avustralya'dan Rusya'ya "Kerç köprüsü" yaptırımları

Kanada ve Avustralya, Kırım’ın işgali nedeniyle yaptırım listelerine dahil edilen Rus vatandaşlarının ve şirketlerin listesini genişletti. İki ülkenin yaptırım listesine, işgal edilen Kırım Yarımadası’nı Rusya’ya bağlamak amacıyla yasa dışı şekilde inşa edilen Kerç köprüsü inşaatında yer alan kişiler ve şirketler eklendi.

Kanada Dışişleri Bakanlığı, işgal edilen Kırım Yarımadası’nı Rusya’ya bağlamak amacıyla yasa dışı şekilde inşa edilen Kerç Köprüsü inşaatında yer alan 2 Rus vatandaşının ve dört şirketin yaptırım listesine dahil edildiğini duyurdu. Kanada hükumetinin resmi internet sayfasında dün yayımlanan açıklamada, Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, "Rusya, 7 yıl boyunca, uluslararası toplumun Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve uluslararası hukuku ihlal etmeyi durdurma çağrılarını sistematik olarak görmezden geldi. Ukrayna halkı, Rus müdahalesi olmadan, kendi başlarına inşa edebilecekleri daha iyi bir geleceği hak ediyor. Bu nedenle bugün harekete geçiyoruz ve gerektiğinde müttefiklerimiz ile ortaklarımızla daha fazla harekete geçmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

KANADA VE AVUSTRALYA'NIN RUSYA YAPTIRIMLARINDA HANGİ İSİMLER VAR?

Yaptırım listesine, Rusya ile işgal altındaki Kırım arasında yolcu treni ulaşımını sağlayan Grand Service Express Ulaşım Şirketi Genel Müdürü Aleksandr Ganov ve 2015 yılında Kerç Köprüsünün yasa dışı inşaatında yer alan Stroygazmontaj şirketinin Altyapı Projeleri Genel Müdür Yardımcısı Leonid Rıjenkin dahil edildi. Bunun haricinde listeye; Lenpromtransproekt, Berkakit-Tommot-Yakutsk Demiryolu İnşaat Müdürlüğü, Kırım Birinci Sigorta Şirketi ve Kırım Demiryolu olmak üzere 4 şirket eklendi.

AVUSTRALYA YAPTIRIMLARI

Avustralya Dışişleri Bakanlığı ise işgal edilen Kırım Yarımadası’nı Rusya’ya bağlamak amacıyla yasa dışı şekilde inşa edilen Kerç köprüsü inşaatında yer alan bir Rus vatandaşı ve 4 şirketi yaptırım listesine dahil edildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Avustralya’nın Ukrayna egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek vermeye devam ettiği vurgulanırken, ilgili yaptırımların Kanada ile koordine edilerek ve Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği tarafından başlatılan eylemlerle tutarlı olarak kabul edildiği ifade edildi.

KERÇ KÖPRÜSÜ

Rusya, 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım yarımadasını işgal ettikten sonra Kırım’ı Rusya’yla bağlamak amacıyla 2017 yılında Kerç Boğazı üzerinden yasa dışı şekilde köprü inşa etmeye başladı. Yasa dışı Kerç Köprüsü’nün otoyol kısmının açılışı 15 Mayıs 2019 tarihinde Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı.

Daha sonra, 23 Aralık 2019’da Kerç Boğazı’nda yasa dışı olarak inşa edilen Kerç köprüsünün demir yolu bölümünü faaliyete geçirdi. 30 Haziran 2020’den itibaren ise Kerç Köprüsü’ndeki yük treni seferleri düzenlemeye başladı.

AB VE BİRLEŞİK KRALLIK’TAN YAPTIRIM

Avrupa Birliği (AB), Kerç Köprüsü’nün yapımında yer alan 6 şirkete karşı Temmuz 2018’de yaptırım uygulamaya başladı. 1 Ekim 2020 tarihinde ise AB, yasa dışı Kerç Köprüsü inşaatında yer alanlara uygulanan yaptırımları genişleterek, yaptırım listesine 2 kişi ve 4 şirketi daha ekledi.

2 Ekim tarihinde de Birleşik Krallık, yasa dışı Kerç Köprüsü inşaatında yer alanlara karşı uygulanan yaptırımları genişletme kararı aldı.

Birleşik Krallık Maliye Bakanlığının açıklamasında, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlali nedeniyle mali yaptırımlara tabi tutulan kişi ve şirketlerin listesini güncellediğini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.