SON DAKİKA
Hava Durumu

İslamov: Kırım'ın enerji ablukasına katılan insanlarla gurur duyuyorum

Asker sivil toplum kuruluşu Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov, 2015 yılında işgal altındaki Kırım’ın enerji ablukasına katılanların örnek bir Ukrayna vatandaşı olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2020 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2020 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İslamov: Kırım'ın enerji ablukasına katılan insanlarla gurur duyuyorum

Asker sivil toplum kuruluşu Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov, 2015 yılında işgal altındaki Kırım’ın enerji ablukasına katılanların örnek bir Ukrayna vatandaşı olduğunu söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bugün, Rus işgalcilerin Kırım Tatar liderlerine yönelik siyasi zulmü konulu çevrim içi basın konferansı düzenledi. Basın konferansında konuşan Lenur İslamov, "Her insanın hayatında bazen unutmak istediği dönemler olur. Ama ben ablukanın gerçekleştiği dönemle gurur duymak istiyorum. Çünkü ablukaya en iyi Ukrayna vatandaşları katıldı ve işgalcilere enerji temin edilmesine izin vermedi. İşgal altındaki Kırım’da ve Ukrayna anakarasında devletimizin onuru için mücadele eden insanların onurlarının pazarlamasına izin vermedik. Bu insanlarla gurur duyuyorum, yaptıklarımızla gurur duyuyorum. O dönemde kabul edilen kararlarla gurur duyuyorum." dedi.

KIRIM’IN ABLUKASI

Kırım’ın sivil ablukası 20 Eylül 2015 tarihinde başladı. Eylemin amacı, işgal edilen Kırım’a ürün taşıyan kamyonların Ukrayna’nın ana karasından yarımadaya geçmesini engellemekti. Daha sonra 21 Kasım 2015’te işgal altındaki Kırım’ın enerji ablukası başladı.

Enerji ablukasının amacı Ukrayna ana karasından yarımadaya elektriğin sağlanmasını durdurmaktı. Herson bölgesinde Kırım’a elektrik sağlayan her 4 hatta da elektrik direklerinin patlatılması nedeniyle 22 Kasım tarihinde Kırım’a elektrik sevkiyatı durduruldu. Kırım’a elektrik sağlanamaması nedeniyle işgal edilen yarımadada acil durum ilan edildi.

Kırım’ın sivil ablukası eylemi katılımcıları elektrik hatlarının onarılmasına müsaade etmese de zorlu geçen görüşme süreci sonucunda, 8 Aralık tarihinde Ukrayna’nın ana kısmından işgal edilen Kırım’a elektrik sevkiyatı, Kahovskaya-Titan hattının devreye sokulmasıyla kısmen yenilenmişti. 30 Aralık 2014’te yürürlüğe giren, Ukrayna’dan işgal edilen Kırım’a ve Rusya’dan Ukrayna’ya elektrik sevkiyat sözleşmeleri 1 Ocak 2016 tarihinde sona erdi. Bu tarihten sonra Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a elektrik sağlanmıyor.

Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından 16 Aralık 2015 tarihinde "Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen bölgesinden Ukrayna’nın anakarasına ve Ukrayna’nın başka bölgelerinden geçici olarak işgal edilen bölgeye belirlenen ürünlerin (işlerin, hizmetlerin) sevkiyatının sınırlanması" başlıklı kararnamenin kabul edilerek 16 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesiyle abluka devlet eliyle devam ettirilmiş oldu.

İŞGALCİLER LENUR İSLAMOV'A KARŞI DAVA AÇTI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü, Ekim 2015’te Lenur İslamov hakkında soruşturma başlatmıştı. Ayrıca işgalciler, İslamov’u Rusya’daki aranan suçlular listesine dahil etmişti.

İşgalciler İslamov’u, güya “yasa dışı silahlı grubu organize etmek, sabotaj faaliyetlerinde bulunmak ve Rusya toprak bütünlüğünü ihlal etmeye yönelik kamuya açık açıklamalarda bulunmakla” suçluyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.