SON DAKİKA
Hava Durumu

"İşgalden sonra Kırım'daki Rus askerlerinin sayısı 2.5 kat arttı"

Kırım'da işgalin ardından Rus askerlerinin sayısı 2.5 kat artış gösterdi!

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2020 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2020 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"İşgalden sonra Kırım'daki Rus askerlerinin sayısı 2.5 kat arttı"

Rus işgali altındaki Kırım’a yerleştirilen Rus askerlerinin sayısı, 2014 yılından bugüne en az 2.5 kat artış gösterdi. Bağlantılı olarak, işgalci Rus ordusuna ait askeri araç ve teçhizatın da sürekli arttığı belirtildi.

Rusya'nın Kırım'daki askeri varlığı, 21 Ekim 2020 tarihinde “Rus işgali koşulları altında Kırım topraklarında su temini ve su kaynaklarının kullanımına dair sorunlar” başlıklı çevrimiçi uluslararası konferansta ele alındı. Konferansta konuşan siyaset uzmanı Oleksandr Kovalenko, 2014 yılından beri Kırım’daki Rus askerlerinin sayısının 2.5 kat arttığını ifade etti.

RUSYA'NIN KIRIM'DAKİ ASKERİ VARLIĞI HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ı askerileştirmeye devam ettiğine dikkat çeken Oleksandr Kovalenko, "İşgalden önce Kırım’da 10-12 bin Rus askeri konuşlandırıyordu. Şu an yarımadada bulunan askerlerin tam sayısı belli değil fakat bizim tahminlerimize göre Kırım’da şu an 32,5 bin Rus asker bulunuyor. Bunun dışında yarımadada 200 askeri zırhlı araç, en az 30 tank, yaklaşık 100 topçu sistemi, 34 askeri helikopter, 63 askeri uçak ve çeşitli amaçlar için kullanılan 684 askeri teçhizat birimi. Yani 6 yıl içinde yarımadadaki Rus askeri varlığı en az 2,5 kat arttı.” dedi.

Kovalenko, işgal altındaki Kırım’da konuşlandırılan Rus askeri birliklerinin sayısının artmasıyla su ihtiyaçlarının da arttığını ve Rus işgalci yönetiminin su kaynaklarını barbarca kullandığını kaydeden uzman, “İşgalci ordunun Kırım’ın su kaynaklarını kontrolsüz ve düşüncesiz bir şekilde kullanması Bogay köyü (Suvorovo) yakınında geçen Kaça nehrinin neredeyse tamamen kurumasına neden oldu.” şeklinde konuştu.

"KIRIM'DAKİ SU DURUMU KÖTÜYE GİDECEK"

Rusya’nın yarımadadaki askeri varlığını büyütmeye devam ettikçe su durumunun da kötüleşmeye devam edeceğini dile getiren Kovalenko, “İşgalci birliklerin düzenli olarak artmaya devam edeceğini göz önünde bulundurursak Kırım’daki su durumunun kötüye gideceğini tahmin edebiliriz.” dedi.

İlgili haber: RÜSTEM UMEROV: İŞGALCİLER SİVİL NÜFUSTAN SU ALARAK ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN KULLANIYOR

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.