SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskıları: Kırım'da 177 çocuk babasız büyüyor

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2020 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskıları: Kırım'da 177 çocuk babasız büyüyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalci yönetimin Kırım Tatarlarına uyguladığı baskılardan dolayı 177 çocuk babasız büyüyor. Kırım Tatar aktivist Mumine Saliyeva, Rus işgali altındaki Kırım'da Kırım Tatarlarına karşı ortaya konan hak ihlallerine dikkat çekti.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı 13 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi toplantı düzenledi. Toplantıda, Kırım Tatar siyasi tutsakların ve ailelerin durumu hakkında bilgi verildi. Siyasi tutsak Seyran Saliyev’in eşi, siyasi tutsakların çocuklarına yardım sağlayan Kırım Çocukluğu projesinin koordinatörü Mumine Saliyeva, toplantıda yaptığı konuşmada Kırım’da şu an 177 çocuğunun babasız büyüdüğünü anlattı.

RUS ESARETİNDEKİ KIRIM TATARLARININ ÇOCUKLARI ZOR DURUMDA

Bu yılın mart ve temmuz aylarında yapılan aramalar sonucu Kırım Tatar siyasi tutsakların çocukları listesine 19 çocuğun eklendiğini ve 2 çocuğun babaları alıkonulduktan sonra dünya geldiğini anlatan Saliyeva, “Şu an 177 çocuk babasız büyüyor. Bunlardan 25’inde stres kaynaklı ağır hastalıklar gelişti. Neredeyse her gün her çocuğun psikosomatik ve fizyolojik değişimlerini kaydediyoruz. Bu çok önemli sorun insan hakları yetkilileri ve çocuk haklarının korunması üzerinde çalışan devlet ve uluslararası kuruluşlar tarafından gözlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Daha önce Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Sekreterliği, Rusya Federasyonu’nun işgal altındaki Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü 130 Ukrayna vatandaşını kovuşturduğunu bildirmişti. Rus yönetiminin siyasi baskısına maruz kalan Ukrayna vatandaşlarından 76’sı Kırım Tatarı olmak üzere 111’inin hapishanelerde alıkonulduğu belirtilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.