SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerin kaçırdığı ve alıkoyduğu Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov serbest bırakıldı

İşgalcilerin kaçırdığı ve alıkoyduğu Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov serbest bırakıldı

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2022 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2022 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerin kaçırdığı ve alıkoyduğu Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov serbest bırakıldı

İşgal altındaki Kırım’da 13 Temmuz 2022 tarihinde maskeli ve kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov bugün serbest bırakıldı. Osmanov, işgalci yönetim tarafından kendisine verilen üç günlük sözde idari tutuklama kararı ve kaçırılma anlarını anlattığı bir video mesaj paylaşarak yaşadıklarını paylaştı.

13 Temmuz 2022 tarihinde Rus işgali altındaki Kırım'da sözde mahkeme binası önünde kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov, aynı gün alıkonulmuştu. İşgalci yönetimin Osmanov hakkında, Rusya İdari Suçlar Kanunu’na göre, güya “polis memurunun yasal emrine itaatsizlik” maddesi gereğince üç günlük idari tutuklama kararı aldığı bildirilmişti. Sözde cezası dolarak serbest kalan Osmanov, kaçırılma anlarını ve alıkonulma şartlarını anlattığı bir video mesaj yayımladı.

İŞGALCİ POLİSLER OSMANOV'DAN RUSYA'NIN UKRAYNA'DA BAŞLATTIĞI SAVAŞI DESTEKLEYEN BİR VİDEO KAYDETMESİNİ İSTEDİ!

Kimliği belirsiz maskeli kişiler tarafından kaçırılan Osmanov, kaçırılma anlarına ilişkin, "İki maskeli kişi beni yere düşürdü ve kelepçeleyip bir minibüse bindirdi" dedi. İşgalci Rus polislerine direnmekle suçlandığını ifade eden Osmanov, kendisine işgalci polis güçleri tarafından Rusya'nın Ukrayna'da işlediği eylemleri desteklediğini ifade eden bir video kaydetmeyi teklif ettiğini belirtti. Bu teklifi reddeden Osmanov daha sonrasında mahkemeye çıkarıldı. İşgalci mahkemede, Osmanov hakkında güya polis memurunun emirlerine itaatsizlik gösterdiği gerekçesiyle, üç gün "idari tutuklama cezası" verildi.

Rolan Osmanov, kendisini destekleyen herkese teşekkür ederek, "Bana yapılan bu eylemleri haklarımın ağır ihlali olarak görüyorum. Bu yapılanlar, Kırım Tatarlarının davranışları ve görüşlerini ifade etmelerini engellemek için oluşturulan disiplin cezasıdır" değerlendirmesini yaptı.

KIRIM TATAR AKTİVİST ROLAN OSMANOV KİMDİR?

Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov, Kırım Tatar halkına karşı işgal altındaki yarımadada işgalcilerin işlediği hak ihlallerine ses çıkaran bir aktivist ve yayıncıdır. Osmanov, Kırım Hanlığından kalan eşsiz bir yapı olan Hansaray'ın işgalcilerce restorasyon kisvesi altında yıkılmasını protesto eden bir eyleme katıldı. Ayrıca Osmanov, işgal altındaki Kırım’daki siyasi davalara ilişkin mahkeme duruşmalarının daimi dinleyicisi olarak biliniyor.

Daha önce, işgal altındaki Kırım’da, 3-4 Eylül 2021 tarihlerinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in yanı sıra 4 Kırım Tatarı daha alıkonulmuştu. Olay yerine gelerek fotoğraf ve video çeken Kırım Tatar aktivist Rolan Osmanov, onlarca kişiyle birlikte alıkonularak karakola götürülmüştü ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. Osmanov’un 2019 yılında da evi aranmıştı. İşgalci güçler tarafından Osmanov’un evine uyuşturucu arandığı iddia edildi. Ancak uyuşturucuya dair hiçbir şey bulunamamıştı.

Öte yandan, Rolan Osmanov, Rus işgali altındaki Kırım’da 2020 yılı 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü öncesinde Kırım Tatar aktivistlere işgalci yönetim tarafından verilen “uyarı mektuplarından”  almıştı. İşgalci yönetim, “aşırıcı ve milliyetçi sembollerinin kullanımı”  iddiasıyla Kırım Tatar aktivisti cezalandırmaya çalışmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.