SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilere destek veren işbirlikçi hakim, vatana ihanetle yargılanacak

İşgalcilere destek veren işbirlikçi hakim, vatana ihanetle yargılanacak

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2020 18:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2020 18:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilere destek veren işbirlikçi hakim, vatana ihanetle yargılanacak

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rus işgali altındaki Kırım’da yasa dışı bir şekilde kurulan sözde Kırım Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesinin bir hakimi hakkında "vatana ihanet" suçuna ilişkin başlatılan ön soruşturmayı tamamladı.

Kırım Savcılığından yapılan açıklamada, "Soruşturma sonucu, eylemlerini vatana ihanet olarak sınıflandırdığımız sözde hakim, 2014’te yarımadanın işgalinden sonra, Ukrayna halkına ihanet ederek işgalcilerin yasa dışı oluşturduğu adli kurumlarda çalışmaya başladı." ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte, sözde hakimin 1949 tarihli Savaş Sırasında Sivillerin Korunması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği savunuldu. Bu kapsamda, adı geçen şahsın diğer sözde hakimlerle beraber, işgalci devlet Rusya'nın Kırım'da uygulamaya koyduğu baskı politikalarına doğrudan destek verdiği ve bunlara katkı sunduğu vurgulandı.

Söz konusu açıklamada, "Geçici olarak işgal edilen yarımadada, adaletin Ukrayna yasalarına göre sağlanması gerektiğinin farkında olan sözde hakim, 26 Şubat 2014 tarihli mitinge katılan Ukrayna yanlısı kişilerin kovuşturulmasında yasa dışı olarak Rus Ceza Muhakemesi mevzuatını kullandı." denildi. Öte yandan, mahkeme tarafından suçlu bulunması durumunda sözde hakimin 15 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebileceği kaydedildi.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Savcılığından yapılan açıklamada, sözde hakimin adı ve soyadı belirtilmedi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.